Main content

Vraag

Goedendag,

Ik heb ongeveer 20 jaar sertraline geslikt en ben nu door middel van taperingstrips de sertraline aan het afbouwen.

De eerste maand kreeg ik na 10 dagen last van de afbouw, dit duurde ongeveer 8 dagen en daarna ging het best goed. Nu ben ik aan de tweede strip begonnen en voel ik me weer niet lekker, veel onrust en huilbuien…

Zijn dit ontwenningsverschijnselen en heeft u advies voor mij?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste A.,

Als je tijdens het afbouwen klachten krijgt door onttrekking, dan gaat het afbouwen voor jou waarschijnlijk te snel. Wat je dan moet doen is met je behandelaar bespreken hoe jullie jouw afbouwschema gaan aanpassen. Dat kan door een tijdje op dezelfde dosis te blijven tot je zelf vindt en voelt dat je weer verder kunt gaan met afbouwen, maar dan wel langzamer.

Wat je niet moet doen is verdergaan met afbouwen als je klachten begint te krijgen, omdat je klachten dan vrijwel zeker erger zullen worden. Dat het afbouwen daardoor langer gaat duren is helemaal niet erg. Het is veel belangrijker om veilig en zonder veel problemen af te bouwen dan om te proberen dat heel snel te doen.

Laat dit antwoord aan je behandelaar lezen en bespreek samen wat jullie het beste kunnen doen. Wat je hierbij kan helpen is om rustig de tips voor afbouw van medicatie door te lezen van Prof. Jim van Os.

Ik hoop dat dit antwoord je zal helpen om uiteindelijk zonder veel problemen helemaal te kunnen afbouwen.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

  • Op 15 april besteedde Zembla, in de uitzending 'Stoppen met de pillen', aandacht aan de problemen waar mensen bij afbouwen allemaal tegenaan kunnen lopen. Je kunt de uitzending hier terugkijken:
  • Op 2 oktober 2021 heeft het TV programma KASSA aandacht besteed aan de problemen rond de vergoeding van afbouwmedicatie.
  • Trouw 25 oktober: Zorgverzekeraars moeten afbouwmedicatie met taperingstrips eindelijk gaan vergoeden.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Peter Groot op 30 september 2021
  • Deel deze pagina: