Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Zijn mijn klachten ontwenningsverschijnselen en heeft u advies voor mij?

Vraag

Goedendag,

Ik heb ongeveer 20 jaar sertraline geslikt en ben nu door middel van taperingstrips de sertraline aan het afbouwen.

De eerste maand kreeg ik na 10 dagen last van de afbouw, dit duurde ongeveer 8 dagen en daarna ging het best goed. Nu ben ik aan de tweede strip begonnen en voel ik me weer niet lekker, veel onrust en huilbuien…

Zijn dit ontwenningsverschijnselen en heeft u advies voor mij?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste A.,

Als je tijdens het afbouwen klachten krijgt door onttrekking, dan gaat het afbouwen voor jou waarschijnlijk te snel. Wat je dan moet doen is met je behandelaar bespreken hoe jullie jouw afbouwschema gaan aanpassen. Dat kan door een tijdje op dezelfde dosis te blijven tot je zelf vindt en voelt dat je weer verder kunt gaan met afbouwen, maar dan wel langzamer.

Wat je niet moet doen is verdergaan met afbouwen als je klachten begint te krijgen, omdat je klachten dan vrijwel zeker erger zullen worden. Dat het afbouwen daardoor langer gaat duren is helemaal niet erg. Het is veel belangrijker om veilig en zonder veel problemen af te bouwen dan om te proberen dat heel snel te doen.

Laat dit antwoord aan je behandelaar lezen en bespreek samen wat jullie het beste kunnen doen. Wat je hierbij kan helpen is om rustig de tips voor afbouw van medicatie door te lezen van Prof. Jim van Os.

Ik hoop dat dit antwoord je zal helpen om uiteindelijk zonder veel problemen helemaal te kunnen afbouwen.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Peter Groot op 30 september 2021

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
ontwenningsverschijnselen

Lees ook