Main content

Vraag

Hallo,

Ik ben sinds 10 weken gestopt met mijn antidepressivum (Cipramil). Helaas is daarna mijn schildklier erg slecht geworden en ben ik begonnen met een ophoging van mijn schildklierhormoon.

Nu ervaar ik toch wel stevige klachten (nerveus, niet slapen, extreem zweten) en weet niet of deze nog horen bij het stoppen met het antidepressivum? Is dit mogelijk en heeft u eventueel tips voor ondersteunende medicatie om dit op te vangen?

Bedankt voor uw antwoord.

Antwoord

Beste C.,

Een niet optimaal werkende schildklier kan effect op je stemming hebben en ook depressieve klachten veroorzaken. De klachten die je nu hebt, hebben daar denk ik meer mee te maken dan met het afbouwen van de citalopram (Cipramil), al kan een effect daarvan denk ik niet worden uitgesloten.

Het belangrijkste voor jou is dat je klachten minder worden. De beste manier om dat te bereiken is waarschijnlijk om samen met je behandelaar te zoeken naar de dosis van een schilkliermedicijn dat voor jou goed werkt. Waar jullie volgens mij al mee bezig zijn.

Uit de praktijk is bekend dat dat bij schildkliermedicatie lastig kan zijn en tijd kan kosten. Belangrijk voor jou is dat je zolang je klachten hebt daar toch zo goed mogelijk mee kunt leven. Je kunt aan je behandelaar vragen wat je daarbij zou kunnen helpen. Je kunt daarbij ook denken aan vormen van psychologische ondersteuning.

Ik hoop dat je met dit antwoord verder kunt en dat je samen met je behandelaar een oplossing voor je klachten zult vinden. Ik wens je daarbij veel succes.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switchstrips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 1 januari 2022
  • Deel deze pagina: