Main content

Vraag

Beste Peter,

Zijn er ook afkickklinieken voor de afbouw van antipsychotica?

Ik heb er namelijk heel veel voor over om na 17 jaar te kunnen stoppen met clozapine. Ik voel me steeds te moe en te ongeconcentreerd. Ik kan slechts drie ochtenden werken en voel me zeer beperkt.

Vriendelijke groet,

B.

Antwoord

Beste B.,

Voor zover ik weet zijn er geen speciale afbouwklinieken voor antipsychotica. Wel is er afbouwmedicatie (taperingstrips, stabilisatiestrips en switchstrips) die je behandelaar aan jou kan voorschrijven om in goed overleg met jou ('samen beslissen') je antipsychotica geleidelijk en op maat te kunnen afbouwen, waarbij jullie samen door goede (zelf)monitoring tijdens het afbouwen goed kunnen volgen hoe dat voor jou gaat. Het afbouwschema kan dan tijdig worden aangepast als blijkt dat het afbouwen voor jou te snel gaat. Uitleg hierover vind je in de tips voor afbouw van medicatie. In de links hieronder vind je ook de informatie die je behandelaar nodig heeft om afbouwmedicatie aan jou voor te schrijven.

Wijs je behandelaar op deze informatie en bespreek met hem of haar of dit voor jou een goede en verantwoorde manier kan zijn om veilig je antipsychotica af te bouwen. Als jullie dit samen zorgvuldig doen, en als jij voor het afbouwen de tijd mag nemen die jij daarvoor nodig hebt, dan lukt dat hopelijk ook zonder dat je daarvoor naar een speciale afbouwkliniek hoeft te gaan.

Ik hoop dat je met dit antwoord verder kunt en dat het je zal lukken om zonder problemen je antipsychotica af te bouwen.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 2 april 2022
  • Deel deze pagina: