Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Klopt het dat een psychose je hersenen niet blijvend beschadigt?

Vraag

Ik heb op deze site gelezen dat een psychose je hersenen niet blijvend beschadigt. Toch stelt mijn psychiater dat ik, door meerdere psychoses, nooit meer zonder medicatie kan. Is dit niet in tegenspraak met elkaar?

Antwoord

Ik denk dat je psychiater van mening is dat je psychosegevoeligheid zodanig je hele leven actief zal blijven dat medicatie altijd nodig zal zijn om te voorkomen dat de psychosegevoeligheid overgaat in een acute psychotische episode. Dat gaat dus over je eigen kwetsbaarheid, niet over hersenbeschadiging.

Overigens is het maar de vraag of alleen medicatie kan zorgen dat de psychosegevoeligheid niet overgaat in een acute psychose. Er zijn ook andere manieren om je weerbaarheid te vergroten, maar misschien dat medicatie voor jou de beste optie is.

Hope this helps!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 59
Beantwoord door: Jim van Os op 9 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook