Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Ik wil een lagere dosering olanzapine gebruiken, bestaan deze tabletten?

Vraag

Goedendag,

Ik gebruik 2,5 mg olanzapine (Zyprexa).

Ik vind de stap van 2,5 mg naar 0 erg moeilijk. Overal lees ik over mensen die 1.25 mg gebruiken maar ik kan nergens vinden dat die dosering bestaat, en breken mag je die tabletten niet.
Hoe doen mensen dat dan?

Ik slik het middel tegen slapeloosheid, 2,5 mg geeft me een enorm katergevoel in de ochtend en op 0 mg slaap ik niet voldoende. Ik zoek dus naar een middenweg.

Vriendelijke groeten,

R.

Antwoord

Beste R.,

Met alleen geregistreerde doseringen is het voor je behandelaar niet mogelijk om jou op een verantwoorde manier geleidelijk en in kleine stapjes met olanzapine te laten afbouwen.

Met taperingstrips (afbouwmedicatie) is afbouwen in (zeer) kleine stapjes wel mogelijk. Je behandelaar kan die voorschrijven. Belangrijk daarbij is dat jullie samen bespreken welk afbouwschema je gaat volgen.

Belangrijk is verder dat je tijdens het afbouwen probeert bij te houden hoe het afbouwen gaat. Dat kun je doen door één keer per dag het eenvoudige zelfmonitoringsformulier in te vullen dat bij iedere taperingstrip zit. Als je dat ingevulde formulier meeneemt wanneer je je behandelaar spreekt, dan wordt het voor jullie samen makkelijker om te volgen hoe het afbouwen gaat en kun je het afbouwschema  aanpassen als dat nodig is.

Door goed samen te werken met je behandelaar zorg je er samen voor dat het afbouwen zo goed en zo veilig mogelijk zal verlopen. Ik hoop dat deze uitleg duidelijk is en dat je hiermee verder kunt.

Vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 18 mei 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
olanzapine

Lees ook