Main content

Vraag

Beste Jim,

Ik slik nu 9 dagen lamotrigine voor mijn depressie. Daarnaast slik ik ook 50 mg quetiapine, dit slik ik nu ongeveer drie jaar.

Ik was al ontzettend moe en had last van verkrampte spieren, maar de vermoeidheid en spierkrampen lijken erger te worden sinds ik met lamotrigine ben begonnen. En mijn depressie wordt ook erger.

Kan het zijn dat lamotrigine de klachten in het begin verergert? En gaat de vermoeidheid en de spierkramp over zodra ik gewend ben aan de lamotrigine?

Ik hoop dat u daar een antwoord op kan geven.

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste P.,

Dank voor je vraag, echt goed dat je hier komt om te kijken hoe het zit!

Ja, bij alle medicatie die je nieuw krijgt kunnen de klachten erger worden en ook bijwerkingen optreden zoals stijfheid/verkramping (hoewel dit voor lamotrigine vrij zeldzaam is).

Hoe het beloop zal gaan kan ik niet voorspellen omdat er enorm veel variatie is tussen mensen. Veel mensen komen de beginfase van bijwerkingen voorbij naar een niveau dat tolerabel is.

Ondertussen is het noodzakelijk om in te zetten op niet-farmacologische stratgieën, met name dingen als sporten, meditatie, structuur en aandacht voor voeding en slapen. Als je dit structureel aanpakt kan het in deze fase veel opleveren en maken dat de medicijnen beter werken. Medicijnen werken niet goed in een vacuüm - ze werken beter in combinatie met allerlei niet-farmacologische strategieën.

Vaak is zo'n structurele inspanning moeilijk als je somber en depressief bent. Het is dus handig om een coach te hebben die je hierin begeleidt. Kan ook een vriend/vriendin zijn, natuurlijk. Maar wel heel belangrijk....

Hope this helps, heel veel succes!

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Meer informatie over depressie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 29 mei 2021
  • Deel deze pagina: