Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan het zijn dat lamotrigine in het begin de klachten verergert?

Vraag

Beste Jim,

Ik slik nu 9 dagen lamotrigine voor mijn depressie. Daarnaast slik ik ook 50 mg quetiapine, dit slik ik nu ongeveer drie jaar.

Ik was al ontzettend moe en had last van verkrampte spieren, maar de vermoeidheid en spierkrampen lijken erger te worden sinds ik met lamotrigine ben begonnen. En mijn depressie wordt ook erger.

Kan het zijn dat lamotrigine de klachten in het begin verergert? En gaat de vermoeidheid en de spierkramp over zodra ik gewend ben aan de lamotrigine?

Ik hoop dat u daar een antwoord op kan geven.

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste P.,

Dank voor je vraag, echt goed dat je hier komt om te kijken hoe het zit!

Ja, bij alle medicatie die je nieuw krijgt kunnen de klachten erger worden en ook bijwerkingen optreden zoals stijfheid/verkramping (hoewel dit voor lamotrigine vrij zeldzaam is).

Hoe het beloop zal gaan kan ik niet voorspellen omdat er enorm veel variatie is tussen mensen. Veel mensen komen de beginfase van bijwerkingen voorbij naar een niveau dat tolerabel is.

Ondertussen is het noodzakelijk om in te zetten op niet-farmacologische stratgieën, met name dingen als sporten, meditatie, structuur en aandacht voor voeding en slapen. Als je dit structureel aanpakt kan het in deze fase veel opleveren en maken dat de medicijnen beter werken. Medicijnen werken niet goed in een vacuüm – ze werken beter in combinatie met allerlei niet-farmacologische strategieën.

Vaak is zo’n structurele inspanning moeilijk als je somber en depressief bent. Het is dus handig om een coach te hebben die je hierin begeleidt. Kan ook een vriend/vriendin zijn, natuurlijk. Maar wel heel belangrijk….

Hope this helps, heel veel succes!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 29 mei 2021

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
lamotrigine
Medicatie

Lees ook