Main content

Vraag

Mijn man heeft sinds anderhalve maand voor het eerst in zijn leven een manische episode (of gehad). Hij is 58 jaar en heeft een aantal jaren geleden wel een korte depressie gehad van ongeveer een maand. Verder geen psychische problemen in de voorgeschiedenis.

Nu is zijn drukke gedrag eigenlijk wel over sinds een week/10 dagen (langzaam afgenomen) tot vrij normaal. Hij slaap ook weer veel beter. Maar hij heeft nog steeds wel heel (te) veel ideeën die hij wil uitvoeren. En ik vind zijn karakter ook anders dan normaal. Hij is zeker niet depressief op het moment. Hoort dit nog bij de nasleep van de manische episode of is dit iets anders?

Vraag me ook wel af of hij geen onderzoek moet laten doen naar eventuele lichamelijke oorzaak van de manie, gezien zijn leeftijd. Daar staat hij overigens niet voor open, want hij heeft geen ziekte inzicht.

Antwoord

Het is uit je bericht niet duidelijk of je man ook behandeld is voor de manische episode. Met medicatie duurt een manie korter dan zonder. Het gaat vaak geleidelijk over waarbij de verschillende verschijnselen in ernst afnemen. Toch duurt het vaak een paar weken nadat het herstel zich heeft ingezet voordat iemand weer helemaal de oude is, en er ook inzicht ontstaat in de achter de rug liggende ontregeling van gevoel en gedrag.

Nadien is iemand weer helemaal zichzelf, een manie of depressie geeft geen karakterverandering. Depressie en manie kunnen op elke leeftijd voor het eerst voorkomen, maar het is inderdaad wel verstandig als hij een aantal dingen laat onderzoeken, zoals het gehalte van cortisol en schilklierhormoon in zijn bloed.

Is er een (huis)arts of psychiater betrokken bij deze toestand? Dan weet die wel wat er zou moeten gebeuren. Omdat ik je man niet ken, kan ik geen specifiek advies geven.

Hopelijk is alles weer snel genormaliseerd.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over de bipolaire stoornis / bipolariteit:

Bekijk ook:

  • Plusminus.nl – Vereniging van en voor mensen met een bipolaire stoornis en hun naasten
  • KenBis.nl – Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 55
Beantwoord door: Ralph Kupka op 25 maart 2019
  • Deel deze pagina: