Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Hoe bouw ik af van Leponex?

Vraag

Ik ben vorig jaar juni 50 mg gezakt met mijn leponex gebruik van 400 naar 350 (ik ben gestopt met roken zodoende) en dit heeft me goed gedaan.
Mijn vraag: zal ik nog 50 of 25 mg zakken en heeft het een kans van slagen?  Met ander woorden, is het de moeite waard of zal ik het laten bij de 50 mg die ik ben gezakt, omdat ik nu stabiel ben en al 25 jaar een goeie baan heb. Nog een vraag: Is het mogelijk helemaal van de leponex af te komen? Ik slik het al 25 jaar en vaar er wel bij, Maar ben nu aan het kijken of ik met nog minder verder kan, omdat het geen echt gezond middel is. Komt het voor dat mensen opgenomen worden voor afbouw van leponex? Ik doe het nl onder leiding van een psychiater als ik nog verder wil afbouwen.

Antwoord

Hoi Jeanne,

Sorry maar hier weet ik niets van. Als ervaringsdeskundige heb ik geen kennis van medicatie afbouw.

Je kunt je vraag stellen aan een psychiater in dit espreekuur, of aan je behandelend arts, of beide.

Over je tweede vraag, door afbouw een opname. Ja dat kan gebeuren, al zijn er natuurlijk heel veel factoren die er samen resulteren in al of niet een noodzaak tot opname. Medicatie werkt vaak preventief, dus het is extra opletten bij afbouwen. Wel of niet dit risico willen nemen blijft altijd een persoonlijke afweging die het best is te maken in overeenstemming met behandelaar en je netwerk van direct betrokkenen om je heen. Goed om hen ook mee te nemen in dit proces. Wat kunnen zij doen of laten, of signaleren?

Succes!

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 4 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie

Lees ook