Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Leven na een psychose

Vraag

In 2011 werd ik gedwongen opgenomen wegens psychoses en waanideeen.

De afgelopen nachten kan ik niet slapen omdat die psychoses en waanideeën door mijn hoofd spoken en nog precies weet wat ik toen deed en allemaal vertelde.

Ik ben vanmorgen wakker geworden en het spookt nog steeds door mijn hoofd. ben nu aan het huilen omdat ik me niet op andere gedachten kan brengen.

Antwoord

Hey Mieke,

Dit kan gebeuren, goed dat je er over begint!

Het is belangrijk om dit met iemand te kunnen delen, bijvoorbeeld een ervaringsdeskundige herstelwerker, de POH-ggz van de huisarts, een vrijgevestigde psycholoog of een ander iemand.

Maak van je hart geen moordkuil!

Als je niet met een ervaringswerker of een traditionele hulpverlener wil praten zou ik er voor pleiten om te praten met iemand die je vertrouwt. Vaak helpt het om je zorgen en gedachten te delen met iemand anders. Dan krijgen dingen weer proportionaliteit en perspectief.

Kan het zijn dat je stemming wat aan de sombere kant is en dat de oorzaak is van het denken aan de ideeën van toen? In dat geval is het goed om contact op te nemen met de huisarts voor advies.

In ieder geval is het HEEL goed om aan de bel te trekken, laat me weten of dit voldoende is of dat je meer vragen hebt!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 54
Beantwoord door: Jim van Os op 14 januari 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook