Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Piekeren of hypomanische gedachtegang?

Vraag

Wat is het verschil tussen piekeren en de gedachtengang van hypomanie?
Ik denk dat ik het tweede heb, recent uitgevonden, al jaren wordt wat ik erover vertel vertaalt naar piekeren…

Antwoord

Beste Aleid,

Piekeren betekent dat je over iets inzit en er maar aan blijft denken zonder dat je er verder mee komt. Tobben dus. Het is meestal een normaal verschijnsel als je bepaalde problemen hebt, maar sommige mensen hebben er veel meer last van, en dan gaat het ook over allerlei minder reële problemen, bijvoorbeeld als je angstig of depressief bent. En er zijn ook mensen die van nature altijd wat tobberig zijn ingesteld.

Bij een hypomanie of manie is er daarentegen sprake van een versnelde gedachtegang, die moeilijk te stoppen is. Dat kunnen ook positieve dingen betreffen, allerlei plannen of nieuwe ideeën, creatieve invallen, noem maar op. Het hinderlijke hiervan is niet zozeer de inhoud, maar het feit dat het dag en nacht blijft doorgaan.

Overigens is er bij een (hypo)manie meer aan de hand, een toegenomen activiteit, veel praten, opgewekte of opgefokte stemming, vaak ook prikkelbaarheid en impulsiviteit, korter slapen. Hypomanie is dus niet alleen maar leuk, iedereen om je heen wordt er na een tijdje doodmoe van.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 18 maart 2018

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
depressie
hypomanie

Lees ook