Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Sombere gedachten, hoe vind ik een uitweg?

Vraag

Hallo Jim, sinds anderhalf jaar last van spanningen, deze zijn afgenomen misschien met de afbouw van albilify, ik weet het niet.

Maar nu bevind ik me in een verschrikkelijke sleur waar ik zeer sombere gedachtes bij krijg (over zelfdoding) naast de verveling die ik thuis ervaar.

Sinds de psychoses kan ik mijn draai niet vinden thuis. Ik doe elke dag dagbesteding (bio-tuin, wieden, wateren, bossen) of vrijwilligerswerk (kringloop, sorteren, een Facebook en website bij een Stichting, hier is te weinig werk)

Op woensdag mediteer ik een half uur. Ik doe dit nu al anderhalf jaar.

Ik vond dit artikel met onderaan iets over depressie.

Ik zie geen uitweg om er uit te komen. Zou de oorzaak de verlaging van de albilify kunnen zijn dat ik de down voel of echt de uitzichtloosheid van de sleur waarin ik zit? Zijn er emoties vrijgekomen bij EMDR?

Morgen zie ik een trajectbegeleider maar zie werken niet als oplossing voor het probleem, daar is het nog te vroeg voor. Hen je ervaring advies met zo’n probleem?

Q.

Antwoord

Hey Q,

Je doet heel erg hard je best, geweldig hoe je je herstel hebt aangepakt! Geef jezelf vooral veel complimenten hiervoor en neem anders de mijne aan!

Abilify is bekend om bijwerkingen in de zin van spanning – dus zou goed kunnen dat lagere dosis beter is. Aan de andere kant is 2.5mg misschien te weinig, maar dat denk ik niet, want je hebt ook priadel om je stemming stabiel te houden.

Uit hoe je praat over je leven lijkt het alsof je moeite hebt om de zin ervan te ervaren, en sluipen gedachten over zelfdoding je bewustzijn binnen.

– Het lijkt me belangrijk dat je met iemand in gesprek raakt om hier perspectief op te krijgen. Ben je tevreden met je leven en je doelen? Zijn er dingen die ontbreken, die anders aangepakt kunnen worden?

Waar zit de zin in je bestaan? Hoe kun je hieraan werken? Dit soort gesprekken zijn vaak het beste te voeren in een herstelwerkgroep of met een herstelcoach. Of met een vertrouwd iemand. In ieder geval heel belangrijk om te delen – behalve met ons, waarvoor dank!

Je schrijft ook dat er mogelijk nog na-effecten spelen van de EMDR, die mogelijk iets heeft losgemaakt.
-Is dit mogelijk? Spelen de gevolgen van vroegere trauma’s misschien nog? Is er onverwerkt leed? Heb je dit besproken met de persoon met wie je EMDR hebt gedaan?

Verder is het ook mogelijk dat je in het kader van de psychosegevoeligheid in een dip aan schieten bent, die aandacht behoeft van de behandelaar.
-Het lijkt dat je ook gevoelig bent voor stemmingsveranderingen. Hoe werkt dat bij jou? Als je denkt uit het online artikel dat er mogelijk sprake is van een depressie, is het dan niet goed om dit met de behandelaar te bespreken? Goed om hier snel naar te kijken….

En je weet….als de gedachten aan zelfdoding erger worden niet wachten en contact opnemen met je behandelaar en/of 113online .

Hope this helps….

Groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 6 juli 2018

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook