Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is het mogelijk om ooit zonder antipsychotica te leven?

Vraag

Is het mogelijk voor mij om ooit zonder antipsychotica te leven? en hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Reden waarom ik dit vraag is omdat ik heel erg lijd onder de vervlakkende bijwerking van het anti psychoticum (zyphadera depot) en depakine tegen manische buien: totale apathy, geen motivatie, onverschilligheid. Ik ben nu ook in behandeling en mijn huidige behandelaars zeggen dat ik deze levenslang moet slikken. Is er echter echt geen alternatief?

Ik word onderhand steeds depressiever van het apathisch zijn. ook willen ze nog niet verlagen…

Antwoord

Beste J,

Dank voor je vraag! Wat je beschrijft is iets waar mensen vaak over klagen. Antipsychotica (zoals zypadhera) en stemmingsstabilisatoren (zoals depakine) kunnen je gevoel doen vervlakken en/of de euforie die mensen met bipolaire stemmingsgevoeligheid kunnen hebben wegnemen. Het gevolg is een gevoel van leegte, apathie en gebrek aan motivatie.

Het is belangrijk om vast te stellen dat dit bij jou inderdaad door de medicatie komt en niet door bijvoorbeeld een depressieve fase van je stemmingsgevoeligheid. Als je inderdaad het gevoel het, op basis van je ervaring, dat het door de medicatie komt dat kun je verscheidene dingen doen, uiteraard in overleg met je psychiater.

1. De dosis verminderen. NB niet van beide middelen tegelijk! Probeer eerst het ene middel te verminderen om te kijken of dat voldoende is. Als het niet werkt, probeer dan het andere middel te verlagen. Maak gebruik van een taperingstrip indien nodig/mogelijk (zie onze website)

2. Als het je lukt om te verminderen kun je ook besluiten om verder af te bouwen.

3. Zowel verminderen als afbouwen is niet zonder risico’s en moet goed begeleid worden door je psychiater. Het moet langzaam gaan en je moet beginnen met het middel waarvan je hebt gemerkt dat je het makkelijk een paar keer kunt vergeten. Begin er niet aan als je stress hebt en zorg er voor dat je psychisch weerbaar bent. Zorg ervoor dat je een herstelwerkgroep hebt gedaan. Zie onze animaties op de website.

4. Als je erg gevoelig bent voor medicatieverandering en bij de minste geringste verandering de neiging hebt om in een manie of een psychose te schieten moet je echt heel langzaam en heel voorzichtig te werk gaan en jezelf goed monitoren (zie onze website) cq je goed laten begeleiden.

5. Je psychiater kan je niet verbieden om veilig te willen experimenteren – vraag hem of hij volgens het principe van samen beslissen wil werken met je, zoals de richtlijnen voorschrijven. Het is belangrijk dat hij echt samen wil werken met je en je ruimte geeft om te experimenteren – zo veilig als mogelijk.

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie

Lees ook