Main content

Vraag

Hoelang is het wijs om door te gaan met het slikken van antidepressiva?

Een paar jaar geleden heb ik een eerste (matige) depressieve episode doorgemaakt en ik kamp al langer met een angststoornis.

Mijn psychiater waar ik toen in behandeling was, adviseerde om levenslang antidepressiva te gebruiken. Hij is aanhanger van medicamenteuze behandeling en heeft mij goed behandeld met medicatie en psycho-educatie.

Echter vraag ik mij af, na twee jaar volledig klachtenvrij te zijn, in hoeverre ik zijn advies wil opvolgen. Zijn advies zal niet veranderen.

Hoe denkt u hierover?

Antwoord

Beste R.,

Het is altijd goed om advies te geven vanuit je professionele mening, maar het is natuurlijk maar een advies.

Uiteindelijk zul je je eigen onderzoek moeten doen en je eigen conclusies moeten trekken.

Het gaat vaak om het begrip 'dignity of risk' - een risico mogen nemen om te werken aan je eigen model van geestelijke gezondheid - iets waar we nog maar weinig over weten.

Het model van je psychiater is dat je een hersenaandoening hebt, die alleen met specifieke medicatie die 'antidepressiva' heten stabiel kan worden gehouden.

Wetenschappelijk gezien is dit niet een erg sterk model in de zin van dat de wetenschappelijke feiten niet erg veel ondersteuning bieden voor een dergelijke gang van zaken.

Maar hij gelooft erin dus voor hem is het van waarde.

Een wetenschappelijker model van psychisch lijden is dat we allemaal door omstandigheden uit ons evenwicht kunnen geraken. Wat dan moet volgen is een soms pijnlijk en altijd zeer persoonlijk leerproces hoe we ons tot die psychische kwetsbaarheid moeten gaan verhouden, hoe we ermee gaan leren leven.

Het is een kwestie van weerbaarheid opbouwen, zelfinzicht ontwikkelen, je leven aanpassen, etc. Het idee dat je hiervoor de rest van je leven afhankelijk zou moeten zijn van bepaalde moleculen waarvan we niet weten wat ze precies doen in het brein, is niet wetenschappelijk ondersteund en achterhaald.

Er is wel een probleem als je zou willen afbouwen: het probleem met langdurig gebruik van antidepressiva is dat het brein ertegen gaat vechten. Wil je dan stoppen dan zul je niet zelden te maken krijgen met allerlei ontwenningsverschijnselen die lijken op de oorspronkelijke aandoening. De psychiater zal dan zeggen: zie je wel - je hebt de medicatie nodig. Maar dat is te kort door de bocht: onttrekking en daardoor een rebound krijgen is wat anders dan een terugkeer van de gevoeligheid.

Kortom, lees ons advies over wel of niet afbouwen op de site.

En praat erover met andere mensen, liefst ook met ervaringsdeskundigen.

En neem dan je besluit.

Hope this helps!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). In 2022 verscheen zijn boek We zijn God niet (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Lees meer over afbouwen:

Kijk ook hier:

Lees verder over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 19 oktober 2021
  • Deel deze pagina: