Main content

Vraag

Als gevolg van een hersentumor heb ik eenmalig een psychose gehad. Ik heb inmiddels een hersenoperatie gehad en ben nu ruim vijf jaar stabiel.

Moet ik nu levenslang leven met het stempel ‘psychosegevoeligheid’? Dit zal namelijk gevolgen hebben voor sollicitaties, medische keuringen, etc.

Hoe open moet ik hierover zijn?

Antwoord

Beste P.,

Als de psychose optrad als gevolg van een hersentumor is de diagnose niet psychosegevoeligheid maar organisch psychosyndroom. Als de tumor nu onder controle is, en de psychose ook is verdwenen na de behandeling van de tumor, is er van een organisch psychosyndroom geen sprake meer. In dat geval hoef je dus ook geen diagnose meer te vermelden bij keuringen en dergelijke.

Dit zou dus het geval zijn als de psychose écht werd veroorzaakt door de tumor en niet bijvoorbeeld ook los van de tumor zich manifesteert in je leven. In dat geval heb je én een tumor én psychosegevoeligheid.

Als je al vijf jaar psychosevrij bent, geen antipsychotica gebruikt en verder normaal functioneert hoef je niet meer bij keuringen te vermelden dat je psychosegevoelig bent. Dat zou niet terecht zijn.

Hope this helps!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 17 oktober 2021
  • Deel deze pagina: