Main content

Vraag

Hallo Jeroen,
Vandaag is een wat zwaardere dag/week. Mijn vader ligt in het ziekenhuis. Daarbij heb ik gevoelens van gebrek aan levenslust. De dingen die ik doe zijn heel erg afhankelijk van anderen. Morgen valt er een gat in mijn vrijwilligerswerk, omdat mijn collega (misschien langdurig) ziek is. Ik wordt er erg moe van en somber. Ik voel niet de regie in eigen handen. Ik heb hier ook blogs over geschreven, maar die zijn voor de meeste in mijn omgeving weinig interessant: hun leven gaat gewoon door. Ik ben blij met het speciale plekje op maandag en dat mijn blogs worden geplaatst. Verdere zingeving en soms geconfronteerd worden met je verleden, en het (zoveel) thuis zijn is moeilijk. Verder: verlies van creativiteit, behalve blogs.

Wat doe jij nog meer aan zingeving in jouw leven? Ik zag veel creativiteit voorbij komen, verder nog tools?

P.

Antwoord

Hoi P,

En wat als het moe zijn en somber zijn bij deze situatie hoort? Je vader in deze omstandigheden, het weer, en meer dingen die mogelijk geen energie geven.

Enerzijds lees ik een vraag over zin geven aan het leven, anderzijds ook: hoe voorkom ik dat ik leeg raak?

Het is ook gewoon heel moeilijk om thuis te zijn, terwijl er zoveel talent en potentie in jezelf aanwezig is. Dat je het niet voldoende kan aanwenden, dat is op zich al een reden om moedeloos te worden. En daarmee kom ik op je vraag hoe dat bij mij zit.

Ik geef zin aan mijn leven op terreinen waar ik wordt aangemoedigd om mijn plek in te nemen. Soms door mezelf, vaak ook door anderen. Wanneer ik dan ervaar dat ik ertoe doe, dat mijn bijdrage er toe doet, dat ik verschil maak, dan kan ik daar van genieten en dat geeft me meer energie dan dat het me kost.

Dat is jarenlang anders geweest. Op een of andere wijze is mijn levensloop zo gelopen dat ik helder voor ogen heb gekregen waar ik voor ga, wat mijn koers is en wat ik graag wil. Zoals met creativiteit. Daar heb ik wensen in, een toekomst perspectief waar ik stapje voor stapje in geloof. Waarschijnlijk is dat hetgene wat me door al die moeilijke stroperige jaren van terzijde thuiszitten me erdoorheen heeft gesleept. Dat ik ergens toch wel wist waar het naar toe moest, het leek richtingloos, maar achteraf gezien was dat het niet. Dus wat betreft zingeving.. Ook die moeilijke fasen zijn zinvol geweest. Hopelijk geeft dit wat troost en steun én moed.

De goeie beweging begon ooit met vrijwilligerswerk. Een klein stukje waar ik wél regie over had. ontdekken waar ik goed in ben en in contact met anderen daar gewoon op door blijven borduren. En tegen jezelf zeggen: ik ben goed bezig! Dat kan ook wat energie geven!En naar jou ook: je bent goed bezig!!! Die blogs op de maandag zijn mooi en heel waardevol!

Fijne afsluiting van het jaar gewenst! Wellicht is symbolisch een goed begin, starten met een jaar vol nieuwe kansen, ook iets om \'zin aan te geven.\'

Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 43
Beantwoord door: Psychosenet Expert op 19 december 2018
  • Deel deze pagina: