Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Wat is de levensverwachting bij gebruik van Anafranil?

Vraag

Beste Ralph,

Ik neem 75 mg Anafranil retard en 10 mg Abilify.

Ik heb gelezen dat de levensverwachting van mensen die antidepressiva nemen niet zo groot is.

Wat valt er te zeggen over de levensverwachting bij gebruik van Anafranil?

Dank u wel.

Antwoord

Beste J.,

Wat je hebt gelezen gaat waarschijnlijk over de bevinding dat de levensverwachting van mensen met een ernstige psychische aandoening gemiddeld korter is dan van de algemene bevolking.

Het heeft niet zozeer te maken met het nemen van een antidepressivum per se, maar met de achterliggende problematiek, en daaraan gerelateerd veel factoren als bijvoorbeeld ongezonde leefstijl, bijkomende lichamelijk ziekten, etc.

Dat zijn natuurlijk gemiddelde cijfers over grote groepen mensen waar je als individu niet zoveel mee kunt omdat er zoveel persoonlijke factoren en omstandigheden meespelen. Het is wel een pleidooi voor gezond leven: niet roken, gezond eten, actief zijn en bewegen, voldoende slaap, matigen met alcohol, enzovoorts. Wat goed is voor iedereen, is met name ook een punt van aandacht voor mensen met langdurige psychische problemen. Als je je niet goed voelt, kun je dit gaan verwaarlozen. Niet doen! Een gezonde leefstijl is ook goed voor je emotionele evenwicht.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 20 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Bijwerkingen
Medicatie

Lees ook