Main content

Vraag

Hallo Jim,

Ik heb laatst de diagnose bipolaire stoornis type II gekregen na meerdere depressies en hypomane periodes.

In een zware depressie van een half jaar kreeg ik ook lichte psychotische klachten, waaronder stemmen horen en wanen. In een hypomane episode had ik hier ook last van.

Mijn psychiater zei dat ik in het stadium UHR zat.

Kunnen lichte psychotische symptomen voorkomen bij de bipolaire stoornis type II?

Antwoord

Hoi S.,

Wat een verwarring weer met dat woord 'UHR'!

Als je stemming verandert - zoals dat gebeurt bij depressie en hypomanie - worden mensen vaak ook een beetje (of soms ook behoorlijk) psychotisch.

Dat komt door de stemming, want als je doodsomber of manisch-euforisch bent, zie je de wereld heel anders en beleef je je eigen gedachten ook heel anders. Je kan dus ook stemmen gaan horen.

Het probleem is dat de psychiatrie, zodra iemand een beetje psychotisch is door veranderingen in de stemming, vaak heel paniekerig gaat doen en de psychose als een probleem/ziekte op zich gaat zien, vaak gebruik makend van het woord 'schizo' in de diagnostiek, of woorden als UHR om aan te geven dat je 'risico' hebt op iets heel ergs....

Ik raad je ernstig aan naar ons filmpje te kijken hierover (en je psychiater er ook naar te laten kijken) - dan worden dingen vanzelf duidelijk.

Bottom line: de psychotische verschijnselen horen gewoon bij de stemmingsproblematiek en hoeven geen aanleiding te zijn om ingewikkeld te gaan doen met 'UHR' of 'schizo'-terminologie.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 0-20
Beantwoord door: Jim van Os op 23 augustus 2020
  • Deel deze pagina: