Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe weet je of lithium doet wat het moet doen?

Vraag

Hallo,

Hoe weet je of lithium doet wat het moet doen?

Ik heb een aantal psychosen en depressies gehad met twee keer een opname. In de loop van de tijd heb ik veel geleerd over mezelf en heb ik mijn leefstijl flink aangepast. Toch voel ik me tussen de psychosen en depressies door vaak ‘onbestemd’, verloren en verdrietig.

Wat zou lithium voor mij moeten doen? En kan de verkeerde dosis juist mijn balans verstoren?

Bedankt.

Antwoord

Beste P.,

Het is heel goed dat je je leefstijl hebt aangepast. Of dat voldoende is om terugval van depressies en psychoses te voorkomen is moeilijk te zeggen, maar helaas blijkt dat bij veel mensen toch onvoldoende te zijn.

Lithium kan bij mensen met een bipolaire stemmingsstoornis of terugkerende depressies een terugval voorkomen of de ernst daarvan doen verminderen. Of dat in jouw geval ook zo zou zijn, is helaas niet goed te voorspellen. Daartoe zou je enige tijd, bijvoorbeeld een of twee jaar, lithium moeten gebruiken. De dosis wordt afgestemd op de hoeveelheid die in je bloed wordt gemeten (‘lithiumspiegel’). Als de juiste dosis is vastgesteld, moet dat tweemaal per jaar worden gecontroleerd. Bespreek met je behandelaar of lithium een optie voor je is.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 10 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Lithium
Medicatie

Lees ook