Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Werkt lithium minder goed na herstart?

Vraag

Beste Ralph Kupka,

Ik ben bezig mijn lithium af te bouwen, ik doe dit heel geleidelijk.

Werkt lithium niet of minder goed als je het na afbouw weer start?

Volgens mijn behandelaar is dit niet zo maar op internet lees ik dat dat wel het geval kan zijn. Kunt u mij duidelijkheid geven hierover? Ik heb een bipolaire stoornis type 1 en gebruik ook quetiapine.

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste I.,

Dat lithium niet meer zou werken als je het opnieuw gaat gebruiken nadat het middel gestopt is, is een hardnekkig misverstand. Dit fenomeen is zeker wel beschreven bij sommige mensen, maar grootschalig onderzoek nadien heeft aangetoond dat het bij verreweg de meeste mensen weer effectief is bij herstarten.

Soms duurt het wel een tijdje voordat de preventieve werking inzet, lithium is immers een typisch langetermijnmedicijn.

Overigens moet je wel een hele goede reden hebben om lithium af te bouwen als het in jouw geval werkzaam gebleken is voor een bipolaire stemmingsstoornis type 1. Zonder medicatie is er immers een aanzienlijk risico van terugval, met alle narigheid van dien. Maar ik neem aan dat je alle voors en tegens met je behandelaar hebt besproken.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 8 november 2022

Gerelateerd

Meer over

Lithium
Medicatie

Lees ook