Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Slaat lithium minder goed aan bij een tweede of derde keer gebruik?

Vraag

Omdat ik 25 jaar geleden de diagnose bipolair type I heb gekregen, heb ik destijds vier jaar lithium geslikt. Ik ben toen gestopt omdat ik nog steeds last had van zware depressies. Vijf jaar geleden kreeg ik een nieuwe behandelaar en ik slik sinds mijn vijftigste weer lithium.

De lithium doet niets tegen de depressies, en een manische episode zoals 25 jaar geleden heb ik nooit meer gehad. Ik vraag me dus eigenlijk af waarom ik nog lithium slik. Met name mijn concentratievermogen stelt niets meer voor.

Ik wil dus stoppen maar het kan natuurlijk zo zijn dat een volgende behandelaar zegt dat het toch beter is om lithium te gebruiken.

Is het zo dat lithium minder goed aanslaat wanneer je het voor de tweede of derde keer neemt? Ik kan hier niets over vinden.

Bij voorbaat dank voor je antwoord.

Antwoord

Beste R.,

Dank voor je vraag!

Ten eerste: de behandelaar kan niet zeggen of je wel of niet iets moet slikken. Dat moeten jullie samen beslissen en volgens de wet geeft jouw stem de doorslag.

Het is bekend dat lithium soms, bij een tweede gelegenheid, niet meer effectief is terwijl het de eerste keer wel effectief leek.

Maar pas op: vaak voelen de mensen zich beter als ze een medicament nemen, maar vaak heeft dit niet zoveel met het medicament zelf te maken als wel met het placebo-effect dat het medicament teweegbrengt. Dus wees voorzichtig met stellen dat lithium ‘niet meer effectief’ is – wellicht was het nooit effectief en was jij degene die jezelf er weer uit wist te halen. Als dat zo is, kun je dat ook een tweede keer doen.

Het is vaak een kwestie van bewust aan je weerbaarheid werken met structuur, slaap, activatie, gezelschap zoeken, meditatie en aandacht voor voeding. Ook belangrijk is om te leren je anders te  verhouden tot gevoelens van depressie en somberheid – ze meer op afstand te plaatsen en ze minder ‘machtig’ te laten zijn.

Enfin, hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Jim van Os op 24 oktober 2022

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Lithium
Medicatie

Lees ook