Main content

Vraag

Beste Jim van Os,

Met interesse heb ik over uw werk en uw andere kijk op de ggz gelezen.

Mijn man heeft op zijn veertigste een manie gekregen als gevolg van een aantal ingrijpende gebeurtenissen. Hij is familiair belast wat mijns inziens medebepalend is geweest voor de diagnose ‘bipolaire stoornis‘. Hij heeft ook een aantal onverwerkte trauma’s.

Nu zoeken we met smart naar de juiste behandeling. We verdiepen ons ook in de effecten van medicatie. Zijn moeder is vroegtijdig overleden aan de gevolgen van lithiumgebruik. Mijn man wil dus absoluut geen lithium.

Ik ben heel benieuwd naar uw ervaring over het afbouwen van de olanzapine (die hij nu slikt) omdat hij nu in een depressieve fase zit. Het lijkt wel of de olanzapine voor de manie goed was maar niet voor de depressie. Nu neemt hij lorazepam om te kalmeren en dat lijkt te helpen.

Mijn man heeft een sterke wil om eruit te komen en voor de toekomst met een signaleringsplan te werken.

Alvast hartelijk dank voor uw reactie!

Antwoord

Beste A.,

Dank voor je vraag.

In het geval van bipolaire stemmingsgevoeligheid is het beloop dat de mensen vooral de eerste vijf jaar worstelen met:

1. De gevoeligheid door en door leren kennen.
2. Eventuele links met dingen die in het verleden gebeurd zijn uitwerken.
3. Manieren vinden om de gevoeligheid te managen (lifestyle, contragedrag, slaap, regelmaat, structuur).
4. Kennis maken met ervaringsdeskundigheid en empowerment.
5. Leren hoe de ggz werkt en wat je er wel en wat je er niet kunt halen.
6. Leren welke medicamenten eventueel een bijdrage kunnen leveren.

Hypomane episoden zijn in het algemeen veel makkelijker te behandelen dan depressieve episoden.

Kortom, een persoonlijk, moeilijk en verwarrend proces van het integreren van een persoonlijke en gestigmatiseerde gevoeligheid in het leven.

Medicatie kan zeker een rol hebben, maar het probleem is dat iedereen anders reageert op medicatie terwijl de psychiaters vaak denken in termen van standaard richtlijnen die voor iedereen zouden gelden.

Lithium heeft van alle medicijnen de beste papieren maar inderdaad moet je goed oppassen wat het doet met nieren en schildklier, en ook is het zo dat als je eenmaal begint met lithium het vaak heel moeilijk stoppen is (vanwege rebound manie/depressie).

Tot zover mijn 'wijsheid'.

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Beantwoord door: Jim van Os op 18 maart 2022
  • Deel deze pagina: