Main content

Vraag

Beste meneer Kupka,

Er is aan mijn antidepressivum lithium toegevoegd omdat het antidepressivum niet voldoende werkte.

Na hoeveel tijd mag ik resultaat verwachten van deze combinatie?

Bedankt voor uw antwoord.

Antwoord

Beste F.,

We gaan ervan uit dat een antidepressivum na 4 tot 6 weken een effect moet laten zien (ook als de depressie dan nog niet over is).

Bij het toevoegen van lithium aan een antidepressivum ('lithiumadditie'), moet je na tenminste twee weken op een goede spiegel (tenminste 0,5 mmol/l, meestal 600 tot 800 mg lithium per dag) het effect beoordelen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 28 december 2021
  • Deel deze pagina: