Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Lithium werkzaam ondanks lage spiegel?

Vraag

Ik ben in mijn vakantie verminderd met lithium omdat mijn lichamelijke klachten te ernstig waren. Nu zit ik op 400 mg per dag dit is nu al ruim 1.5 maand zo (na eerder met quintiapine te hebben afgebouwd). Ging dit na 1.5 jaar toch niet goed.

Ik ondervind telkens ernstige bijwerkingen van de medicatie maar ik blijf voorlopig deze dosering doorslikken omdat ik het gevoel heb dat dit wel werkzaam is ondanks te lage spiegel.

Antwoord

Sommige mensen ervaren ook een werkzaam effect van medicatie bij een dosering die lager is dan in de richtlijnen wordt aanbevolen. Dat is in alle gevallen een kwestie van voorzichtig uitproberen. Uiteindelijk bepaalt de verhouding tussen de door jou ervaren werkzaamheid en bijwerkingen of een medicijn voor jou de moeite waard is om te blijven gebruiken. Dat vergt een zorgvuldig bijhouden van de effecten in samenspraak met je behandelaar.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 45
Beantwoord door: Ralph Kupka op 26 september 2019

Gerelateerd

Meer over

Lithium
Medicatie

Lees ook