Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is er een verband tussen lithiumgebruik, trillen en spanning?

Vraag

Hallo,

Ik vraag mij af of het trillen door lithium erger kan worden door spanning. Omdat ik last heb van trillen, maar ik weet niet zeker of het door het lithium komt.

Dank.

Antwoord

Hey T. dank voor je vraag!

Je gebruikt lithium als onderdeel van je behandeling en het is belangrijk om te weten dat dit medicijn bijwerkingen kan hebben. Eén van de mogelijke bijwerkingen van lithium is inderdaad het ervaren van tremoren, wat trillen en beven in je handen, armen, benen of andere delen van je lichaam kan veroorzaken.

Het is ook belangrijk om te weten dat deze tremoren soms erger kunnen worden wanneer je onder stress of spanning staat. Stress en spanning kunnen invloed hebben op je lichaam en geest, waardoor bepaalde bijwerkingen van medicijnen, zoals de tremoren die je ervaart, intenser kunnen aanvoelen c.q. eruit gaan zien.

Het is ook zo dat de combinatie van lithium met aripiprazol de tremoren kunnen verergeren. Was de dosis van de aripiprazol recent aangepast misschien?

Als je merkt dat de tremoren problematisch worden of als je je zorgen maakt over de invloed van stress op je symptomen, is het sowieso belangrijk om met je arts of zorgverlener te praten. Zij kunnen je helpen bij het aanpassen van je behandeling, het geven van tips om met stress om te gaan of het bespreken van andere mogelijke oplossingen om de impact van de tremoren te verminderen.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 17 april 2023

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Lithium
Medicatie

Lees ook