Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Verdwijnt mijn tremor bij vermindering of afbouw van Lithium?

Vraag

Als bijwerking van mijn (20 jarige) lithiumgebruik heb ik een behoorlijke tremor waardoor ik vaak nauwelijks een handschrift heb en niet kan tekenen zoals vroeger. Verdwijnen die verschijnselen bij vermindering of afbouw of is mijn motoriek blijvend aangetast?

Antwoord

Beste B,

Bij een door lithium veroorzaakte tremor kijk je eerst of de dosis misschien wat verlaagd kan worden binnen het therapeutische gebied (meestal met een 12-uurs bloedspiegel van 0.6-0.8 mmol/l, in sommige gevallen kun je zelfs nog iets lager gaan, maar niet lager dan 0.4 mmol/l). De tremor neemt dan meestal af. Als dat niet zo is, of als verlagen niet verder mogelijk is kun je ook een betablokker zoals propranolol gebruiken tegen de tremor.

Let op met koffie, dat maakt het trillen erger.

Met vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Lithium
Medicatie
Tremor

Lees ook