Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Lithiumspiegel

Vraag

Vanwege een hete zomer(vakantie) werd mijn lithium met 100 mg verlaagd naar 700. Nu ben ik terug van vakantie en blijkt de spiegel ernstig te zijn gedaald van 0,73 naar 0,53. Hoe is dit mogelijk met slechts 100 mg verschil?

Ik begrijp dat lithium een smalle therapeutische werking heeft. Ik had zo graag op 700 gebleven (600 de ene dag en 800 de andere dag), want ik heb veel bijwerkingen. Ik ben de afgelopen 2 maanden erg druk geweest, veel praten en snel mezelf zorgen maken. Toch maar terug naar 800???

Een psychiater in het buitenland die ik had bezocht ter informatie stelde voor over te stappen op Topiramaat, zodat ik ook kon afvallen, aangezien ik al 20 kg ben aangekomen en obese heb. Ik slik lithium al 11 jaren.

Schrijft u dit middel ook wel eens voor? Heeft u er kennis van?

Antwoord

Ik kan natuurlijk op afstand geen precieze adviezen over je behandeling geven, maar topiramaat is beslist geen alternatief voor lithium. Het wordt inderdaad wel eens voorgeschreven om gewichtsvermindering bij een toename door psychofarmaca te bevorderen, maar heeft ook wel weer andere bijwerkingen, en geen duidelijk effect op stemmingswisselingen bij bipolaire stoornis.

Op je dieet letten en veel bewegen is dan toch te verkiezen om af te vallen (maar dat wist je al...). Ik denk dat 800 mg een goede dosis is gegeven een spiegel van 0.7. Die daling naar 0.5 kan wel eens voorkomen bij 100 mg minder.

Uiteindelijk gaat het erom hoe jij je voelt bij een bepaalde dosis, die bij de meeste mensen dan wel ergens tussen 0.6 en 0.8 moet blijven. Sommigen voelen zich ook goed bij 0.4, anderen hebben 1.0 nodig om stabiel te blijven.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 55
Beantwoord door: Ralph Kupka op 14 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook