Main content

Vraag

Hoi Jim,

Ik ben overgegaan van Zyprexa naar Haldol en heb nu het vierde depot gehad. Ik neem ook af en toe lorazepam (kwart van 2.5 mg).

Hoe kan het dat lorazepam mij direct stabiliseert? Dit zou Haldol toch moeten doen?

Ik twijfel dus of de Haldol wel nodig is.

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste S.,

De directe werking van lorazepam is anxiolytisch, dat wil zeggen angstverlagend. Dus als je het gevoel hebt dat lorazepam wat doet, dan zal het zijn omdat je angstig bent en de lorazepam daar effect op heeft.

De Zyprexa, en nu de Haldol, gebruik je om een nieuwe psychotische episode te voorkomen. Het heeft blijkbaar niet een effect op de angst die je ook ervaart, waar de lorazepam wel voor werkt.

Het probleem van de lorazepam is dat het niet chronisch gebruikt kan worden omdat je eraan went (het gaat steeds minder werken) en er verslaving kan optreden (je krijgt afkickverschijnselen als je het niet neemt).

Hope this helps!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 1 juli 2022
  • Deel deze pagina: