Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Lorazepam afbouwen d.m.v. taperingstrips of omzetten naar diazepam?

Vraag

Beste mevrouw Van Staveren,

Ik gebruik lorazepam en ervaar veel vervelende bijwerkingen. Vindt u het een goede keuze om lorazepam om te zetten naar diazepam om vervolgens af te bouwen?

Of is het beter de lorazepam geleidelijk af te bouwen door middel van taperingstrips?

Deze week moet/wil ik een keuze maken.

Bij voorbaat dank.

Antwoord

Hoi R.,

Dank voor je vraag. Het omzetten van lorazepam in diazepam is inderdaad een verantwoorde keuze, die we ook altijd mensen op onze afbouwpoli aanraden. Taperingstrips zijn dan eigenlijk niet nodig. Die zijn duur, en bovendien zit je dan extra lang aan de lorazepam waar je kennelijk bijwerkingen van hebt.

Ik zie trouwens dat je quetiapine 25 mg gebruikt. Waarschijnlijk als slaapmiddel, maar dat is quetiapine niet. Het is een antipsychoticum dat ook in lage dosering best nare bijwerkingen kan hebben. Overleg vooral met je behandelaar of je dit straks, NA afbouw van lorazepam, nog wel moet blijven gebruiken.
Sterkte met afbouw!

Vriendelijke groet,

Remke

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Remke van Staveren op 12 april 2023

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Lorazepam
Medicatie
taperingstrips

Lees ook