Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Mijn man drinkt veel alcohol en gedraagt zich wispelturig, wat kan er aan de hand zijn?

Vraag

Geachte heer,

Mijn man gebruikt te veel alcohol en zijn gedrag is onverklaarbaar. Het ene moment is hij sentimenteel en het andere moment ruziezoekend. Het kan al na twee minuten omslaan, zelfs al na twee glazen.

Hij heeft problemen op zijn werk wat ook niet helpt. Het lijkt wel alsof hij stiekem meer drinkt of iets van drugs gebruikt. Hij besteedt ongelooflijk veel geld aan boodschappen (207 euro in vijf dagen), hij lijkt wel manisch.

Dit gaat al jaren op en neer. Ik ben moedeloos en ga morgen naar de huisarts.

Heeft u enig idee?

Bij voorbaat hartelijk dank.

Antwoord

Beste M.,

Een verdrietig verhaal waarvan ik me kan indenken dat je de moed wel eens laat zakken.

Alcohol en psychische klachten hebben een ingewikkelde samenhang. Alcohol kan psychisch afwijkend gedrag veroorzaken, maar andersom kunnen psychische klachten als angst, depressie of manie overmatig alcoholgebruik in de hand werken, soms in de vorm van ‘zelfmedicatie’, hoewel dit nooit helpt behalve de tijdelijke verdoving of roes.

Het zou mooi zijn als je man meegaat naar de huisarts, mits hij dan nuchter is. Zie het als een probleem en probeer verwijten buiten de deur te houden, hoe begrijpelijk die ook zijn na zoveel gedoe. Je man zou om te beginnen van de alcohol af moeten, en dat kan hij waarschijnlijk niet zonder professionele hulp van een instelling als bijvoorbeeld Jellinek of Brijder.

Het is altijd pijnlijk als je moet toegeven dat je afhankelijk bent geworden van alcohol, drugs of kalmerende medicijnen, maar er zijn behandelingen voor. Ook moet worden gekeken naar de achtergrond van zijn drankprobleem. Het wordt zeker niet gemakkelijk, maar als hij niets doet gebeurt er niets.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 december 2020

Gerelateerd

Meer over

alcohol
Bipolariteit, manie, hypomanie
Naasten

Lees ook