Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Manie en depressie diagnose

Vraag

Al sinds jaren ben ik met enige regelmaat bijna alles wat bij de symptomen staat van manie en depressie. Ik schrok daar eigenlijk wel van. Het zit niet in de familie. Hoe kom ik erachter of ik inderdaad manisch depressief ben? Ik stort mij helemaal in iets nieuws, maakt het soms af maar meestal niet en ik kan soms weken op mijn bed bivakkeren en somber zijn. Ik heb altijd gezegd dat ik wel een tweelingziel kan hebben. En die botsen behoorlijk.

Mijn hoofd is chaotisch en een gedeelte van mijn huis ook en ik kom er niet aan toe om het aan te pakken. Dan kan ik zomaar een opleving hebben en als een gek aan de gang gaan. Schuldig voelen met de dood bezig zijn (geen zelfmoord gevoelens, heb dat ooit wel gehad.) Slapeloosheid teveel slapen, erg veel van de symptomen kloppen. Behalve dan de psychotische kant.

Ben hooggevoelig getest.

Antwoord

Om vast te stellen of iemand stemmingswisselingen heeft die qua intensiteit en duur passen bij een bipolaire stemmingsstoornis moet er een diagnostisch onderzoek worden gedaan door een psycholoog of psychiater, waarbij bij voorkeur ook een partner of familielid wordt betrokken die aanvullende informatie kan geven.

Dat laatste is vooral van belang voor het vaststellen van de aard van de manische verschijnselen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 63
Beantwoord door: Ralph Kupka op 18 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook