Main content

Vraag

Mijn begeleiding denkt dat ik een manie heb omdat ik heel druk ben en bijna geen slaap nodig heb.

Twee weken geleden heb ik de psychiater gezien maar ik heb nog steeds geen nieuwe afspraak. Hij dacht namelijk ook aan een manie.

Nu lees ik dat je geen antidepressiva mag blijven slikken, maar ik slik nog steeds 300 mg Wellbutrin.

Het FACT-team moet een nieuwe afspraak regelen maar ik hoor maar niks. Wat nu?

Antwoord

Beste C.,

Ja, als er sprake is van (hypo)manie is het meestal niet de bedoeling om alleen een antidepressivum te blijven slikken, hoewel Wellbutrin minder dan andere antidepressiva is geassocieerd met het risico op een doorbraak van een manie bij iemand met meer dan gemiddelde bipolaire stemmingsgevoeligheid. Je hebt naast de Wellbutrin ook een antipsychoticum dus in principe is er geen hyper-urgente situatie denk ik.

Veel hangt af van hoe erg het is met de (hypo)manie die je nu hebt. Van het grootste belang is: slaap, slaap en nog eens slaap! Als je niet voldoende slaapt kan de (hypo)manie steeds erger worden en kan er een ernstige manische episode ontstaan.

Mijn advies zou zijn om de huisarts te vragen je door de wachttijd heen te helpen met aandacht speciaal voor de slaap. Hij kan bijvoorbeeld tijdelijk een slaapmiddel voorschrijven zodat je niet in de gevarenzone komt.

Hope this helps!!!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 28 maart 2022
  • Deel deze pagina: