Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik wil mijn medicatie afbouwen maar kan dit niet alleen, heeft u tips?

Vraag

Beste Jim,

Sinds mijn zeventiende, ik ben nu 44, heb ik een tiental psychosen en depressies gehad. De ene keer zeer ernstig en de andere keer minder erg.

Ik slik nu 700 mg Seroquel, 30 mg paroxetine, 30 mg mirtazapine en dagelijks 2 mg lorazepam.

Zonder de lorazepam voel ik mij depressief, ondanks de medicatie die ik slik. Ik moet soms meer lorazepam nemen omdat 2 mg niet meer goed werkt. Ik maak me veel zorgen hierover.

Ik heb al een keer op eigen initiatief proberen af te bouwen maar dit lukte niet.

Ik heb hier hulp bij nodig.

Antwoord

Beste C.,

Dank voor je vraag!

Het probleem dat je hebt is polyfarmacie: teveel verschillende soorten medicatie waarvan het eigenlijk niet de bedoeling is om lang op deze manier te gebruiken.

Het probleem is dat je dat niet zomaar kunt veranderen, want je brein is gewend geraakt aan de medicatie dus als je afbouwt wordt er een evenwicht verstoord en kun je weer psychische symptomen gaan ervaren. Je kunt alleen veranderen door HEEL langzaam af te bouwen, en maar één middel tegelijk.

Maar goed, je vraag gaat eigenlijk over de lorazepam.

Het probleem van de lorazepam is dat je het niet chronisch mag gebruiken omdat je tolerantie en verslaving kunt ontwikkelen. Tolerantie is het fenomeen dat je telkens meer nodig hebt om een effect te kunnen voelen. Verslaving is dat je niet meer zonder kunt omdat als je wilt stoppen je heftige onttrekkingsverschijnselen ervaart.

Dus mijn advies zou zijn om te investeren in niet-medicamenteuze manieren om depressie het hoofd te bieden: runningtherapie, mindfulness, psychotherapie en andere opties. En als je daar een beetje in hebt geïnvesteerd en weerbaarheid hebt ontwikkeld, zou ik kijken naar de mogelijkheid van LANGZAAM de medicijnen af te bouwen naar een lagere dosis quetiapine, één antidepressivum en géén lorazepam.

Maar goed – dit zou een algemeen advies zijn. Of het voor jou goed zou zijn weet ik niet omdat ik je niet ken. Het is dus iets om met je psychiater te bespreken!

Sterkte!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 2 september 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie

Lees ook