flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
Medicatie afbouwen Venlafaxine * PsychoseNet

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Rik Verwijen is opgeleid ervaringsdeskundige bij Howie the Harp. Zijn voornaamste problematische ervaringen gaan over depressie, angst, en ‘de spirituele crisis’. Rik is thuis in het syndroom van Asperger, (rand)psychotische klachten, OCD en middelengebruik. Het thema spiritualiteit, in brede zin, is een leidraad in zijn leven.

Medicatie afbouwen Venlafaxine

Vraag

Waarom zijn de standaard richtlijnen rondom afbouwen van Venlafaxine zo schrijnend? Waarom is er niet meer openbaarheid voor de slachtoffers van dit zeer heftige middel??? Inmiddels zijn er wel taperingstrips beschikbaar, maar deze zijn voor mij te laat gekomen. Ik heb zelfstandig (wel met medeweten van mijn arts), korrel voor korrel medicatie moeten afbouwen. Schandalig, en ben er een hoop door kwijt geraakt. Inderdaad, op  zo’n manier moet je inderdaad wel ‘stevig’ in je schoenen staan.

Denk dat ik de rest van mijn leven hierdoor ben getekend.

Antwoord

Hoi V,

Vervelend om te horen dat je zo hebt moeten lijden in je afbouwtraject. Maar ook respect dat je het klaargespeeld hebt. Ik ben het met je eens dat de richtlijnen voor afbouwen van antidepressiva vaak nog kort door de bocht zijn. Ik gebruik zelf ook venlafaxine. Ook ik heb een deel weten af te bouwen door over langere tijd mijn dosis naar beneden aan te passen.

Inderdaad, beter langzaam en gedegen, dan te snel willen. Het is binnen de groep antidepressiva een van de heftigere middelen om af te bouwen. Het scheelt enorm wanneer je daar geen haast mee hebt en je een goed moment kiest. De lente bijvoorbeeld.

Hartelijke groet,
Rik

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 31

Beantwoord door: Rik Verweijen op 8 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen

Lees ook