Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Medicatie bij een zwangerschap

Vraag

Ik heb een bipolaire stoornis type 2 met rapid cycling, nu sinds 6 maanden stabiel. Ik heb een grote kinderwens maar m’n ha raadt het volledig af en denkt zelf dat ik manisch ben, maar volgens mijn signaliseringsplan gewoon stabiel. M’n psychiater zegt dat het mag als ik stemmingsstabiel ben maar geeft geen info over hoe dit dan zit met medicatie, hij zegt enkel dat het vermoedelijk wel mag tijdens zwangerschap.

Kunt u mij verder helpen?

Antwoord

Een kinderwens bij een bipolaire stemmingsstoornis roept allerlei vragen op, over de invloed van de zwangerschap en het hebben van een kind op de stabiliteit van de stemming, en andersom, de mate van stabiliteit die nodig is om een kind groot te brengen.

Het gaat voor een deel zaken aan die alle aankomende ouders zich zouden moeten afvragen: wat betekent het om een kind te hebben, en wat is daar allemaal voor nodig? Meer specifiek zijn de vragen rondom de noodzaak om tijdens een zwangerschap medicijnen te blijven gebruiken, en welke dan het veiligste zijn voor het kind. De periode na de bevalling is het meest kwetsbaar voor de vrouw met een bipolaire stoornis.

Voor een specifiek advies kun je aan je psychiater een verwijzing naar een POP-poli vragen (zie ook: www.poppoli.nl). Uiteindelijk beslissen jij en je partner over het al dan niet kinderen krijgen, maar natuurlijk wel nadat jullie je grondig hebben laten informeren en adviseren.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 november 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook