Main content

Vraag

Hallo Jim,

Hoe kijkt u naar de Ramadan voor mensen met psychosegevoeligheid?

Mijn psychiater zei tegen mij dat ik niet hoef mee te doen omdat ik nog in behandeling ben. Maar ik slik 2.5 mg olanzapine en ben bezig met mijn herstel. Ik denk zelf dat ik weer volgend jaar mee kan doen.

Hartelijke groet.

Antwoord

Beste C.,

Ik heb een jaar in Marokko gewerkt en daar was het zo dat patiënten die medicatie kregen voor een probleem in de gezondheid (depressie, suikerziekte, reuma, psychosegevoelig), dat gewoon bleven innemen tijdens de Ramadan op de reguliere wijze. Ook deden zij niet mee met het vasten, want dat verstoort het genezingsproces en ook kan de medicatie dan zijn werk niet goed doen.  Zo staat het in de Koran, zeiden de Imams daar.

Daarnaast is het gevaarlijk om de medicatie opeens te stoppen, dat moet altijd zeer geleidelijk gebeuren.

Hope this helps,

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 3 april 2022
  • Deel deze pagina: