Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heeft u enig idee hoe ik tot meer perspectief in mijn leven kan komen?

Vraag

Beste Jim,

Ik zou graag perspectief in mijn leven willen, om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur.

Heeft u enig idee hoe ik tot meer perspectief kan komen?

Ik beschouw mijn dagen als inhoudloos. Zonde, want ik heb het gevoel dat er meer in mij zit, maar weet niet zo goed hoe ik dit tot uiting kan brengen.

Zijn er misschien hulpvragen die ik kan beantwoorden om tot mijn doel te komen?

Ik zie uw reactie graag tegemoet.

Met vriendelijke groeten,

F.

Antwoord

Hey F.,

Dank voor je vraag!

Het verlangen naar meer perspectief en een uitweg uit de dagelijkse sleur is iets dat veel mensen herkennen. Wanneer je je dagen als inhoudloos ervaart, kan dit gevoel nog sterker worden, vooral als je het idee hebt dat er meer in je zit dan je op dit moment laat zien. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen om meer perspectief in je leven te brengen:

Zelfreflectie. Neem de tijd om echt stil te staan bij jezelf. Wat wil je echt in het leven? Wat zijn je passies, interesses en dromen? Het opschrijven van je gedachten en gevoelens kan helpen om helderheid te krijgen.

Stel doelen. Na zelfreflectie kun je doelen stellen. Dit kunnen zowel korte- als langetermijndoelen zijn. Door concrete stappen te zetten naar je doelen, kun je een gevoel van voldoening en vooruitgang ervaren.

Ontwikkel een dagelijkse routine. Een vaste routine kan structuur bieden en een gevoel van normaliteit creëren, wat vooral belangrijk kan zijn als je een psychische aandoening hebt. Zorg ervoor dat deze routine ruimte biedt voor zowel productiviteit als ontspanning.

Zoek nieuwe ervaringen op. Probeer iets nieuws, zoals een hobby, cursus of vrijwilligerswerk. Dit kan je helpen om je capaciteiten te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten.

Therapie. Als je al in behandeling bent voor een psychische aandoening, overweeg dan om met je therapeut te praten over je gevoelens van leegte en het verlangen naar perspectief. Zij kunnen je specifieke strategieën en inzichten bieden die zijn afgestemd op jouw situatie.

Onderhoud je sociale contacten. Mensen om je heen kunnen je steunen, inspireren en nieuwe perspectieven bieden. Zelfs korte gesprekken kunnen je blik verruimen en je meer verbonden laten voelen.

Blijf leren. Het kan helpen om je horizon te verbreden door te lezen, online cursussen te volgen of naar lezingen te luisteren. Kennis en nieuwe inzichten kunnen je helpen om de wereld en jezelf vanuit verschillende perspectieven te zien.

Zorg voor jezelf. Zorg goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Beweging, gezonde voeding en voldoende rust kunnen een positieve invloed hebben op je stemming en energieniveau.

Accepteer dat verandering tijd kost. Het is normaal om je soms overweldigd of ongeduldig te voelen. Maar verandering is een proces, en het is belangrijk om jezelf de tijd en ruimte te geven om te groeien en te ontwikkelen.

Onthoud dat je niet alleen bent in deze gevoelens en dat het zoeken naar perspectief een reis is. Het is een reis die tijd, inspanning en ondersteuning vereist, maar het is ook een reis die de moeite waard is. Je hebt al de moed getoond om hulp en inzicht te zoeken, en dat is een belangrijke eerste stap.

Het is niet makkelijk F., en het is hard werken. Maar wat goed dat je aan de slag wil. Denk ook aan een WRAP doen bij een herstelacademie, dat kan ook veel helpen.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Jim van Os op 2 oktober 2023

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk
Hulp & Herstel

Lees ook