Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat is de meerwaarde van citalopram ten opzichte van escitalopram?

Vraag

Beste Jim,

Ik heb een vraag over twee vrijwel dezelfde medicijnen, namelijk citalopram en escitalopram.

Zijn de bijwerkingen van beide medicijnen hetzelfde? En heeft escitalopram de voorkeur gezien de actieve metaboliet?

Kunnen we dan concluderen dat citalopram geen enkele meerwaarde heeft ten opzichte van escitalopram, en beter uit de handel kan worden genomen? Of is dit te kort door de bocht…

Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord

Hey E.,

Dank voor vraag! Interessant…

Het is als volgt: citalopram en escitalopram zijn nauw verwant, maar ze zijn niet identiek. Hier wat ik weet:

Citalopram is een racemisch mengsel, wat betekent dat het zowel de linksdraaiende (S-) als de rechtsdraaiende (R-) enantiomeer bevat. De S-enantiomeer, bekend als escitalopram, is de actieve vorm die vooral verantwoordelijk is voor de antidepressieve werking. R-citalopram, de andere enantiomeer in citalopram, is minder actief.

Hoewel citalopram en escitalopram vergelijkbare bijwerkingen kunnen hebben, zijn er subtiele verschillen. Escitalopram, als de zuivere actieve vorm, kan effectiever zijn in lagere doses en kan minder bijwerkingen hebben in vergelijking met citalopram, omdat het geen R-enantiomeer bevat, dat soms de effectiviteit van de S-enantiomeer kan beïnvloeden.

De keuze tussen citalopram en escitalopram hangt af van de specifieke behoeften van de cliënt en de ervaring van de voorschrijvende arts. In sommige gevallen kan de zuiverheid van escitalopram de voorkeur hebben, terwijl in andere situaties citalopram effectief kan zijn en goed verdragen wordt. Het is maar wat werkt voor de een dan wel de ander!

Het is denk ik niet helemaal correct om te concluderen dat citalopram geen enkele meerwaarde heeft ten opzichte van escitalopram. Beide medicijnen hebben hun plaats in de klinische praktijk, en de keuze hangt af van de individuele reactie van de cliënt, hun medische geschiedenis, en andere factoren. Mensen verschillen nu eenmaal enorm van elkaar….

De beslissing om een medicijn uit de handel te nemen is complex en hangt af van veel factoren, waaronder veiligheid, effectiviteit, en de beschikbaarheid van alternatieve behandelingen. Of we bij deze twee een duidelijke casus hebben van uit de handel nemen weet ik niet echt….het is natuurlijk wel zo dat na citalopram de komst van escitalopram werd beschuldigd van een ‘me-too drug’ dat alleen maar op de markt werd gebracht omdat het patent citalopram zou gaan verlopen, dus wat dat betreft volg ik je argument wel!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 december 2023

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
SSRI

Lees ook