Main content

Vraag

Goedendag,

Ik heb last van depressie en dwanggedachten. Hiervoor slik ik al 13 jaar clomipramine en Seroquel maar ik voel me nog steeds depressief. Ik heb ook al verschillende antidepressiva geprobeerd.

Nu hoorde ik over rTMS. Deze therapie zou wetenschappelijk bewezen effectief zijn.

Wat is uw mening over rTMS?

Alvast dank.

Antwoord

Beste V.,

Er zijn al heel wat wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar rTMS bij depressie en bij dwangklachten. Bij depressie is de conclusie dat het goed werkt, vooral als het gecombineerd wordt met psychologische behandeling. Bij dwangklachten zijn er ook positieve effecten gevonden, maar de meerwaarde is daar minder duidelijk.

In Nederland wordt rTMS voor depressie vergoed door de zorgverzekeraar, als er tegelijk ook cognitieve gedragstherapie wordt gegeven. rTMS voor dwangklachten wordt nog niet vergoed.

Groet,

Wim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Wim Veling op 22 september 2022
Expert Avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Wim is altijd op zoek naar betere behandelingen, nieuwe mogelijkheden en hoop. Hij doet onderzoek naar de sociale context van psychose en ontwikkelt Virtual Reality behandelingen.

Heb je zelf een vraag?

Stel je vraag in ons eSpreekuur. Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer lezen?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je alle antwoorden van Wim Veling.

Wist je dat er op PsychoseNet regelmatig nieuwe podcasts, mini-college's en blogs geplaatst worden?

  • Deel deze pagina: