Main content

Vraag

Goedendag,

Graag wil ik u iets vragen. Ik weet sinds een jaar dat ik een bipolaire stoornis Rapid Cycling heb. Medicatie mag tot nu toe nog niet echt baten. Het is verschrikkelijk. Om de twee weken heb ik een switch, van stabiel naar zwaar depressief.

Nu is mijn vraag aan u: is het mogelijk dat mijn hormonen tijdens mijn menstruatie hier een invloed op kunnen hebben? Ik heb het bijgehouden en steeds vier dagen voor mijn menstruatie word ik weer slecht. Ik heb geen vertrouwen meer. Ik heb aan mijn psychiater gevraagd of de pil doorslikken eventueel hulpzaam kan zijn. Ik kon het proberen. Vandaag de eerste dag.

Heeft u hier misschien ervaring mee?

Alvast bedankt voor uw tijd!

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Hey M.,

Dank voor je schrijven. Het is zwaar in het begin, bij bipolaire stemmingsgevoeligheid. Je moet je een weg vinden in hoe het beste de stemmingsfluctuaties te kanaliseren, wat helpt en wat niet helpt, etc.

Ook psychotherapeutische en lichaamsgerichte benaderingen kunnen belangrijk zijn, evenals dingen als contragedrag en ervaringsdeskundigheid via Vereniging Plusminus...

Met de tijd zul je zien dat het beter gaat - nu is het lastig voor je....

Er zijn zeker observaties dat de stemmingswisselingen samenhangen met c.q. erger worden door de cyclus. Soms kunnen dingen als de pil doorslikken een verschil maken - maar dit is niet gebaseerd op goed onderzoek en het is onzeker of dit bij jou een verschil zou geven. Je kunt het proberen, wellicht, maar je moet dit eerst bespreken met de psychiater. Het zou een experiment zijn met onzekere gevolgen....

Waar jij en je psychiater ook rekening mee moeten houden is dat wanneer je de pil stopt het niveau van de lamotrigine in het bloed behoorlijk kan gaan schommelen - met eventueel bijwerkingen.

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 15 juni 2021
Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Volg Jim van Os op LinkedInFacebookTwitter en YouTube of Wiki.

Via deze link vind je een overzicht van Jim zijn antwoorden in de kennisbank van PsychoseNet.

Jim van Os is auteur van de volgende boeken:

Wist je dat PsychoseNet regelmatig nieuwe podcasts, mini-college's en blogs plaatst?

  • Deel deze pagina: