Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Ilse van Dam

Ilse van Dam is reeds een aantal jaar gelukkig getrouwd, en runt sinds 2016 samen met haar man een ICT bedrijf. Ze heeft meer psychosen meegemaakt. De laatste echte psychose vond plaats in ’16. Ilse is zich vaak bewust van haar psychose.

Over depressie na een manie met een psychose

Ilse vertelt over haar depressie na een manie met een psychose en waarom ze ervoor koos deze periode zonder hulp van de GGZ door te komen.

Eind december vorig jaar tot eind januari dit jaar kreeg Ilse een depressie na een manie en psychose. Waarom ze ervoor koos deze periode zonder hulp van de GGZ door te komen, vertelt ze in onderstaande blog.

Ik heb recent een prachtige manie met daarin een psychose ervaren. Omdat ik niet meer medicatie wilde gebruiken (bijwerkingen) en ook geen trauma’s met isoleercel en dat soort dingen wilde meemaken, ben ik deze periode doorgekomen zonder hulp van de GGZ. Namelijk met een klein vertrouwd groepje mensen met wie ik alles kon delen: mijn man en twee vrienden. Met deze drie mensen had ik gedurende deze maand een intensieve verbinding.

Helaas is mijn ontregeling eind januari uit zichzelf opgehouden

Waardoor ik nu kamp met een behoorlijke depressie. Ik mis al deze ervaringen vreselijk. Het was echt prachtig wat ik ervoer en daardoor lijkt alles nu ineens weer ‘normaal’ te zijn geworden. Daardoor ervaar ik een leegte.

Ik heb mezelf gedurende deze periode staande gehouden door het uitvoeren van dag- en weekplanningen

Ook heb ik normaal kunnen blijven werken en functioneren – ben ZZP’er. Wat natuurlijk hielp was dat de feestdagen er tussendoor kwamen waardoor ik even minder hoefde te werken. Kon ik even lekker opgaan in al die prachtige ervaringen! Mede hierdoor is er geen GGZ aan te pas gekomen. Het bleek voldoende te zijn dat mijn man mij volledig vertrouwde en dat ik met de twee vrienden contact kon hebben. En dat ik mijzelf staande wist te houden dankzij planning en dergelijke.

Maar nu is dit alles voorbij en voel ik mij leeg en hol van binnen

Ook al heb ik dit keer niet meer medicijnen gekregen! Het lijkt wel alsof alle dopamine en/of serotonine in mijn brein tijdelijk ‘op’ is geraakt. Of zoiets. Ik voel me ronduit somber en chagrijnig, van het moment van opstaan tot het moment van naar bed gaan. Voel nergens meer zin in. Wil alleen nog maar op bed liggen. Gelukkig houden onder andere de klanten mij gaande, vorige week was ook weer een drukke week. Als ik aan websites werk – ik ben webdesigner en grafisch vormgever van beroep – lijk ik weer even te ‘stromen’ en te genieten van het leven.

Ik ben een zeer spiritueel persoon en wat de psychiatrie een manie of een psychose noemt, noem ik een ‘spirituele ervaring’

Wellicht is het nu aan mij om dit mooie gevoel weer terug te vinden door elke dag een uurtje spirituele boeken te lezen. Ook probeer ik geduld met mezelf te hebben en discipline te houden! Mezelf herpakken na al die ervaringen en de down die daarop volgde. Hoe zwaar het leven momenteel ook voor mij voelt.

En misschien nu tóch even hulp vragen van de GGZ, hoe moeilijk ik dat ook vind. Want ik ken mezelf: ik kan zeer koppig en eigenwijs zijn en alles zelf willen oplossen. Ik lijk een soort ‘trots’ te hebben dat ik alles alleen wil doen. Misschien mag ik dit nu even laten varen en om hulp vragen… Want ik moet vooruit.


Ilse van Dam heeft de diagnoses affectieve stoornis en autisme en heeft daarnaast een ICT-bedrijf met haar man. Ze ervaart regelmatig psychosen, manieën en depressies maar weet dit onder andere door haar werk goed te reguleren.

Meer lezen?

Fotocredits
Foto: Ilse van Dam
Bewerking: Ben Amsing

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de mini-College’s van PsychoseNet al?

Bekijk PsychoseNet college’s van Jim van Os over zorg en herstel, van depressie tot psychose.

Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie? door Jim van Os
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat betekenen de DSM-diagnoses die bij psychose gesteld worden?
Mini-college: Wat is het probleem met de diagnose schizofrenie?
Mini-college: Wat is psychisch lijden – en wat doe je er aan?
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie?
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat is psychisch lijden en wat doe je er aan?
previous arrow
next arrow

Reacties

2 reacties op “Over depressie na een manie met een psychose”

  1. Lisa

    Wat knap dat je deze periode zonder medicatie door bent gekomen! En gewoon hebt kunnen werken. Heb ik bewondering voor?

  2. Marieke

    Wat een bijzonder verhaal. Herken me erin dat ik mijn manie als spiritueel ervaar. Heel veel sterkte met het ‘herstel’ proces. Liefs, Marieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *