Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat kan ik doen aan metaalsmaak door lithiumgebruik?

Vraag

Beste Jim van Os,

Ik gebruik sinds kort 800 mg lithium (Priadel) en ik heb hiervan een metaalsmaak in mijn mond.

Wat kan hiertegen gedaan worden?

Wordt deze bijwerking erger als de dosering wordt verhoogd?

Bedankt!

Antwoord

Hey B.,

Bedankt voor het delen van je ervaring met het gebruik van lithium. Ik begrijp dat het ervaren van bijwerkingen, zoals een metaalsmaak in je mond, onaangenaam en verontrustend kan zijn.

Lithium, een medicijn dat vaak wordt gebruikt voor de behandeling van bipolaire stemmingsgevoeligheid, kan inderdaad bijwerkingen hebben, en een metaalachtige smaak in de mond is er daar een van. Dit kan voor sommige mensen onaangenaam zijn, maar er zijn een paar dingen die je zou kunnen proberen om deze bijwerking te verlichten:

  • Spoelen met een mondwater kan soms de onaangename smaak tijdelijk verminderen.
  • Het kauwen van suikervrije kauwgom of zuigen op suikervrije snoepjes kan helpen om de speekselproductie te stimuleren en de smaak te verdrijven.
  • Zorgen voor een goede mondhygiëne kan ook helpen om eventuele smaakverstoringen te minimaliseren.
  • Het kan ook helpen om veel water te drinken en goed gehydrateerd te blijven.

Wat betreft je vraag over de dosering: het is mogelijk dat bijwerkingen intensiever worden naarmate de dosering toeneemt, maar dit is niet altijd het geval en kan per individu verschillen. Sommige mensen kunnen meer bijwerkingen ervaren bij hogere doses, terwijl anderen weinig tot geen verandering merken.

Het is essentieel om alle bijwerkingen en zorgen met je behandelend arts te bespreken, zodat zij je kunnen helpen om de beste beslissingen te nemen wat betreft je medicatie en dosering.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 6 oktober 2023

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Bijwerkingen van Medicatie
Lithium
Medicatie

Lees ook