Main content

Vraag

Mijn dochter is vorig jaar in een tweede psychose geraakt. Ze herstelde ze redelijk, maar de medicatie sloeg niet zodanig aan dat ze naar huis kon. Ze is na 8 maanden weer terug geplaatst. Ze zit nu al bijna 1 jaar op de open afdeling. Er was enige verbetering maar ook niet genoeg. Aan u de vraag is er nog hoop?

Van de week zei iemand, iemand die al zo lang medicijnen slikt en er ‘nog steeds niet uit is’ die heeft al zoveel hersenbeschadiging.

Is dat zo? Kan het nog goed komen? En heeft u misschien tips?

Antwoord

Dank voor je vraag.

Zware tijd voor je dochter en voor jullie.

Een kleine percentage van de psychosen reageert niet, slecht, of laat op behandeling.

Maar er is altijd hoop - onderzoek toont aan dat verandering altijd op kan treden, ook zijn mensen jaren in psychose.

En over één ding kan ik je geruststellen: dat je van voortdurende psychose hersenbeschadiging zou krijgen is een soort hypothese die rond is gaan zingen maar waarvoor werkelijk geen enkel bewijs is. Ik geloof er in ieder geval niets van.

Dus inderdaad proberen met wisselende medicatie, psychotherapie, activiteiten, sociale contacten - voor zover mogelijk. Ik hoop van harte dat verandering gaat optreden.

Groet Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 54 jaar
Beantwoord door: Jim van Os op 2 augustus 2019
  • Deel deze pagina: