Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mijn menstruatie blijft uit door risperidon. Gaat dat vanzelf over?

Vraag

Beste Jim,

Word ik ongesteld op Risperidon als ik dit middel lang genoeg blijf gebruiken? Komt dat eigenlijk voor in de praktijk? (Risperidon verhoogt mijn prolactine…)

 

Antwoord

Beste M,

Dank voor je vraag. Ik begrijp dat er sprake is van amenorroe (uitblijven van menstruatie) onder risperidon. Dit komt inderdaad voor bij 10-20% van de vrouwen en heeft mogelijk te maken met prolactineverhoging, hoewel het precieze mechanisme niet bekend is en andere factoren ook een rol kunnen spelen, zoals de concentratie van oestrogeen en progesteron.

Het is inderdaad zo dat de prolactineverhoging die je ziet bij risperidon ook vaak weer afneemt met de tijd, waarop de menstruatie weer terug kan keren.

Precieze cijfers zijn hier niet over te geven – maar in praktijk moet je denk ik aan een ander middel gaan denken als de amenorroe aan blijft houden, het is niet iets wat je als “normaal” moet beschouwen als je antipsychotica neemt.

Veel succes!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook