Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mijn moeder verbergt haar psychose

Vraag

Mijn ouders liggen sinds januari in scheiding. Mijn moeder heeft al 25 jaar lang antipsychotica maar het gaat pas echt slecht sinds d’r scheiding. Ze is twee maanden geleden opgenomen geweest. En is vrijgelaten maar heeft weer een psychose. Ze neemt haar medicatie denk ik ook niet meer. Want dat was 2 maanden geleden ook het geval. Ze is overtuigd dat ze haar medicatie moet stoppen voor vergeving van God etc. Allerlei gedachten die niet stromen met de werkelijkheid die wij zien.

Het is nog niet zover dat ze een gevaar is voor zichzelf of voor een ander. Ze heeft de sleutels van mijn vader gestolen. Zijn paspoort. Al zijn spullen in de garage gezet. En ze rijd met een kapotte auto (rood lampje). Ze is constant achterdochtig. Ze liegt veel, speelt iedereen op elkaar uit. Ze is erg onrustig. Ze vertrouwt niemand meer. Ze stelt zich niet behandelbaar op naar de GGZ die bij haar thuis komt.
Ze zet vaak dwangmatig het gaspit of een aansteker aan en uit. Ze heeft alle tuinverlichting weggegooid en ontkent dit. Etc.

Ze rijdt nog auto. Ik vind dit verontrustend. Ze ziet zelf totaal geen probleem en staat nergens voor open. Wij als familie hebben zeer veel last van de situatie en de ggz medewerker heeft met mijn moeder kennis gemaakt en zei daarna dat hij vermoed dat ze alles gaat doen om mijn vader kapot te maken. En het huis uit te krijgen. We maken ons zorgen om mijn vaders veiligheid. Om hoe ze hem behandelt.

14 augustus kan de ggz medewerker pas bespreken met de psychiater of die langs wilt komen voor een beoordeling. Mijn moeder kan erg goed situaties naar haar hand zetten en de boel verbergen. Bijna iedereen trapt erin. Ze spiegelt alles naar mijn vader. Ze zegt dat hij juist alle spullen in de garage heeft gezet van haar en haar slecht behandelt.

Kan ik hier iets aan doen?

Antwoord

Dank voor je bericht – wat een diep droeve situatie voor jullie allemaal, inclusief je moeder.

Wat ik me afvraag is in hoeverre je moeder nog wilsbekwaam is – dat wil zeggen: in hoeverre is haar denken en doen overgenomen door haar psychose? Indien ze geheel of partieel wilsonbekwaam is denk ik niet dat het een goed idee is dat ze bijvoorbeeld auto rijdt en allerlei dingen doet met de spullen van je vader.

Natuurlijk moet een mens kunnen genieten van autonomie en vrijheid maar er is ook zoiets als recht op zorg en soms weegt het recht op zorg zwaarder dan het recht op autonomie, zeker als de wilsbekwaamheid in het geding is. Mensen kunnen in de psychose dingen doen waar ze achteraf veel spijt van hebben….

Was zij duidelijk beter toen ze net ontslagen was uit het ziekenhuis twee maanden geleden en is ze sindsdien weer verslechterd, of is ze eigenlijk al 25 jaar zo?

Dit onderscheid is belangrijk, want als ze weer helemaal verslechterd is, is het denk ik zaak dat de huisarts het GGZ crisisteam vraagt om te kijken hoe het is gesteld met de wilsbekwaamheid en mogelijke risico’s.

Wat jullie het beste doen is met de hele familie (behalve je moeder – tenzij jullie dat juist wel een goed idee lijkt en zij daartoe bereid is en met jullie in gesprek kan gaan) bij elkaar komen en bespreken. Eventueel kun je er ook een vertrouwenspersoon bij vragen, bijvoorbeeld een wijze vriend van de familie waar jullie allemaal vertrouwen in hebben, ook je moeder. Jullie kunnen dan bespreken of jullie een signaal willen geven aan de huisarts of de ggz, hoe urgent het is dat er iets gedaan moet worden, en hoe om te gaan met veiligheidsissues.

In tweede instantie zouden jullie ook met je moeder kunnen spreken, eventueel met mensen er bij die zij vertrouwt en/of waar ze naar luistert….

Een soort familie eigen kracht conferentie, zeg maar, in twee fasen…

Hope this helps….

In ieder geval heel veel succes en dank voor de bezorgdheid!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 28
Beantwoord door: Jim van Os op 12 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook