Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.  

Mijn partner is mogelijk bipolair, wat kan ik het beste doen?

Vraag

Beste,

Ik heb sinds enkele maanden een relatie. Tijdens deze maanden zijn er hele leuke momenten, maar ook mindere momenten geweest. Enkele weken geleden heeft mijn partner me vijf dagen lang vermeden, helemaal uit het niets. Ik weet dat hij een alcoholverslaving heeft/heeft gehad en dat hij kalmeringsmiddelen neemt. Zelf werk ik als diëtiste in een psychiatrie en heb bij hem een vermoeden van een manische depressie. Ook 95% van de symptomen op deze site passen bij hem. Ik denk ook dat hij dit zelf weet, maar me niet vertelt. Ik wil niet de persoon zijn die hem hiermee confronteert, maar de persoon waarbij hij terecht kan (dit is ook in 90% van de gevallen). Hij is steeds heel rustig en lief bij mij, want tijdens die periode dat hij me vermeed herkende ik hem ook niet.

Ik heb hem een tijdje geleden kunnen overtuigen om een afspraak te maken bij een psycholoog, want hij gelooft er niet in, maar toen hij twee maanden moest wachten om deze afspraak, heeft hij het afgezegd.
Nu is mijn vraag wat moet ik doen? Moet ik hem toch confronteren? Hoe kan ik hem tot een psycholoog of andere hulpverleners brengen? Of wat doe ik het best?
Alvast bedankt voor jullie antwoord!

Antwoord

Dat is een behoorlijk dilemma waar je mee te maken hebt. Verschrikkelijk jammer dat je vriend zich heeft afgemeld toen er een wachtlijst bleek te zijn. Goed van je dat je hem hiermee niet wilt confronteren, maar wel het luisterend oor biedt. Het kan dat dat op een gegeven moment toch niet voldoende is, zeker niet als je vriend een mindere periode heeft. Compliment voor hem trouwens dat hij je verteld heeft over zijn alcoholverslaving en dat hij kalmeringsmiddelen gebruikt.

Ik mail je hierbij de link naar de website van Plusminus, de organisatie voor mensen met een bipolaire stoornis en hun naasten. Daar vind je veel informatie, onder andere de mogelijkheid om een zelftest te doen. Dat kan een confrontatie voor je vriend zijn en het kan dat hij je dat kwalijk neemt. Aan de andere kant, je maakt je zorgen om hem, en je wilt graag dat het goed met hem gaat en dat hij daarbij hulp krijgt.

Plusminus heeft ook een pagina voor naasten.

Ik wens je wijsheid.

Met vriendelijke groet,

Ypsilon

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 22
Beantwoord door: Ypsilon op 6 mei 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Naasten
Verslavingsgevoeligheid

Lees ook