Main content

Vraag

Mijn vader heeft al jaren last van achtervolgingswaanzin. Hij verdenkt alles en iedereen (buren, automonteur, vrienden, familie, de overheid, etc) ervan dat zij een complot tegen hem aan het aanspannen zijn.

Met name de Fiod komt hier vrijwel iedere keer terug in zijn achterdochtigheid. Ook verwaarloosd hij zichzelf en zijn omgeving. Zijn sociale leven heeft hij ook behoorlijk afgestoten en bestaat nu eigenlijk alleen nog maar uit zijn kinderen en zijn moeder. Hij heeft in de laatste jaren behoorlijk wat tegenslagen gehad in zijn leven en ik heb zelf het vermoeden dat dit het wellicht heeft aangewakkerd.

Het huilen staat mij nader dan het lachen en het wordt steeds erger. Mijn vader is ook nog eens behoorlijk intelligent en door zijn achterdochtigheid heeft hij alles vrij snel door. Dit is dan ook de reden dat ik de stap naar de huisarts om hierover te praten niet durf te zetten omdat ik bang ben dat hij mij dan ook zonder pardon uit zijn leven zet. Ook staat hij totaal niet open voor een gesprek met een professional omdat hij ‘niet gek’ is.

Ik hoop via deze weg een oplossing te kunnen vinden. Ik kan nog zoveel meer vertellen over mijn ervaringen met hem, maar ik heb geprobeerd om dit in een notendop te omschrijven.

Ik hoor graag van u!

Antwoord

Je maakt je zorgen over je vader maar hij wil geen hulp aanvaarden. Zoals je vast al gemerkt hebt heeft het niet zoveel zin om over zijn ideeën in discussie te gaan. Dat werkt meestal averechts.

Je schrijft dat hij al een groot deel van zijn sociale leven kwijt is. Het lijkt mij daarom belangrijk dat je het contact met je vader probeert te behouden, als je dat op kan brengen. Hoe doe je dat? Daar is geen pasklaar recept voor. Je kunt proberen om je open te stellen voor hem en naar hem te luisteren, te vragen naar zijn ideeën zonder deze te bevestigen. Je hoeft het niet met hem eens te zijn!

Misschien heb je iets aan de informatie op de website van Ypsilon. Je kunt daar ook een brochure over dit onderwerp bestellen. Het boek ‘In gesprek met psychose’ van psychiater Jules Tielens is ook een aanrader.

Verder schrijf je dat hij zichzelf en zijn omgeving verwaarloost. Als dat heel ernstig is, bijvoorbeeld als hij niet meer eet of als zijn huis ernstig vervuilt, zou dat aanleiding kunnen zijn om in te grijpen. Dan is het belangrijk dat zijn huisarts op de hoogte is van de situatie, want die kan hulp in gang zetten.
Als je bang bent dat je vader erachter komt dat je met de huisarts hebt overlegd zou je van tevoren kunnen vragen of deze het gesprek vertrouwelijk wil houden. Als je dezelfde huisarts als je vader hebt is het makkelijker, want dan gaat het gesprek over jezelf (namelijk de invloed van zijn aandoening op jouw leven) en mag de huisarts daar niets over aan je vader vertellen.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Omdat je schrijft dat er nog veel meer te vertellen valt vind je het misschien prettig om ons te bellen voor uitgebreider advies of een luisterend oor. Dat kan elke werkdag van 10.00-16.00.

Sterkte!
Ypsilon


Logo biografie Ypsilon

Mind Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.

Tip: Kijk ook op https://www.ypsilon.org/advies.

Meer informatie voor naasten:

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 28
Beantwoord door: Ypsilon op 5 september 2019
  • Deel deze pagina: