Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Waan-zinnig Gesprek – Dialoogspel voor naasten

 Tijdens het dialoogspel Waan-zinnig Gesprek ga je aan de hand van verschillende thema’s in gesprek over veelvoorkomende valkuilen.

Waan-zinnig Gesprek is een educatief dialoogspel, speciaal ontworpen voor naasten. Het spel leert je gesprekstechnieken om beter in contact te kunnen komen met je psychosegevoelige dierbare. Het stimuleert  open en waardevolle gesprekken tussen naasten/lotgenoten om in een veilige omgeving over dit moeilijke onderwerp te praten. Door het hanteren van deze gesprekstechnieken komt er ruimte voor elkaars emoties. Eveneens komt er ruimte voor elkaars mening en handelwijze.  En ook maak je je samen handvatten eigen met het doel verbinding te maken met de waarheid van je dierbare.

Waar komt het dialoogspel vandaan?

Het spel met de gesprekstechnieken is ontworpen door Twan, zelf naaste van een dierbare met psychosegevoeligheid. Zijn persoonlijke ervaring heeft hij aangegrepen om in combinatie met met zijn professionele ervaring als ontwerper iets positiefs te ontwikkelen uit een moeilijke situatie. Het spel is in samenwerking met de naastenbegeleiding van zorginstellingen Arkin en het AMC getest en gefinancierd door Altrecht.

Video: Waan-zinnig gesprek

Wat is het doel van het dialoogspel?

Naasten dragen vaak een grote zorg voor hun psychosegevoelige dierbare. Dit vangnet van naasten is enorm belangrijk voor het herstel, maar tegelijkertijd vaak erg zwaar. Het is daarom ook niet gek dat het gevoel van onmacht bij naasten vaak enorm groot is.

Want, hoe kun je als naaste omgaan met deze situatie?

Wat kun je doen om niet in conflict te komen? Hoe kun je verbinding maken met je dierbare in psychose?

Hier komt het lerende karakter van het spel aan bod. Tijdens het dialoogspel ga je, samen met andere naasten, aan de hand van verschillende thema’s in gesprek over veelvoorkomende valkuilen en misverstanden en leer je handvatten om in contact te komen én te blijven met je dierbare in psychose.

Waar is het dialoogspel op gebaseerd?

Waan-zinnig Gesprek is gebaseerd op verschillende methoden uit de praktijk. Zo staat het positieve gezondheidsmodel van Machteld Huber centraal. Hierin wordt gezondheid breder gezien dan alleen symptoombestrijding. Dit is samen met kennis van de LEAP-methode en Verbindende Gesprekstechnieken, die specifiek gericht zijn op verbinding maken met psychose, gebundeld tot een handzaam en laagdrempelig dialoogspel voor naasten.

Waar is het spel met de gesprekstechnieken te krijgen?

Het dialoogspel Waan-zinnig Gesprek is te verkrijgen via de website en kost €17,50 exclusief verzendkosten. Op de website is nog veel meer (achtergrond) informatie te vinden.


Twan is 0ntwerper en bedenker van het spel Waan-zinnig Gesprek. Je vindt zijn website hier.

Meer lezen over psychosegevoeligheid?

Fotocredits: Gemaakt door de auteur.

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’  te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen.  Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *