Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Mijn vader ontspoort, wat te doen?

Vraag

Beste Ralph,

Ik heb hier een vraag, mijn vader van 55 jaar vertoont het afgelopen jaar steeds raarder gedrag.

Eerlijk gezegd kan het meer een aftakelingsproces genoemd worden. Hij heeft nergens meer zin in, niks is goed genoeg, altijd ontevreden.

Hierbij is de laatste maanden gekomen dat hij zich depressief opstelt, hij is altijd een soort van verdrietig en vermoeid, ook als er niks is gedaan.

Wij hebben meerdere malen aangeboden hem te helpen zoeken naar hulp, waar hij niet voor open staat. Hierbij heeft zich ook een ernstig alcohol probleem ontwikkelt, hij drinkt zo ontzettend veel dat hij dan dingen zegt, die niet meer terug zijn te nemen.

Vrienden zijn allemaal niet goed genoeg, die vertonen allemaal vreemd gedrag dus zondert hij zich af. En als het dan weer zo ver is dat hij zo uitermate veel gedronken heeft, dan komen dingen als ‘ik kan niet meer’, ‘ik wil niet meer’, ‘het is genoeg geweest’.

Hiervan schrikken wij dan natuurlijk enorm, iets wat ik dan niet wil laten merken, maar uiteraard zit ik er dan wel mee. Ik weet niet meer zo goed wat ik doen, gezien hij niet open staat voor hulp, hij begint een gevaar voor zichzelf te worden en de negatieve gedachten die hij met zich meedraagt.

Als gezin vallen we hierdoor steeds meer uit elkaar, gezien mijn zus en ik beiden al uit huis zijn. Ik woon nu tijdelijk bij hun en ben geschrokken door de huidige situatie. Ik vraag me dan ook af of misschien een gedwongen opname de oplossing zou kunnen zijn.

En hoe dit dan ook in zijn werk zou gaan, gezien dit niet vrijwillig zou gaan. Help mij alsjeblieft voordat het te laat is.

Antwoord

Beste C, dat is een nare situatie, het lijkt erop dat je vader ernstig depressief is en dat dit wordt versterkt door zijn overmatig alcoholgebruik.

Het probleem dat je schetst, namelijk dat hij geen hulp accepteert, komt nogal eens voor en dit kan je in een patstelling plaatsen.

Het is immers zo dat mensen over hun eigen gezondheid en hun eigen leven(swijze) mogen beslissen zolang er geen gevaar ontstaat (voor hemzelf, zoals extreme zelfverwaarlozing, of suïcidegevaar, of voor anderen, zoals agressief gedrag).

Er is ook nog zoiets als maatschappelijke teloorgang, wat naast direct gevaar een reden kan zijn voor gedwongen opname in een kliniek.

Ook familie kan een rechterlijke machtiging (RM) aanvragen, maar het is de meest voor de hand liggende route om dit via zijn huisarts aan te kaarten.

Soms moet de toestand eerst behoorlijk uit de hand lopen, wil ingrijpen mogelijk zijn. Verdrietig, maar het is helaas niet anders. Ik hoop dat hij snel in behandeling komt, al dan niet uit vrije wil.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 29 juni 2018

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Naasten

Lees ook