Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Mijn zus kan alleen nog maar aan zelfmoord denken, hoe kan ik haar helpen?

Vraag

Mijn zus heeft dringend hulp nodig, want op dit moment kan ze alleen nog maar denken aan zelfmoord. Ze heeft ook te maken met ernstig huiselijk geweld. Hoe kan ik haar het beste helpen? Bij wie kan ik aankloppen voor hulp? Ik ben erg bang dat ik te laat kom en dat ze toch zelfmoord heeft gepleegd, want ik ben de enige persoon die ze in vertrouwen neemt.

Antwoord

Je zus kan altijd bellen met de hulplijn 113 zelfmoordpreventie (0900-0113) voor een gesprek. Ook moet ze zich tot de politie wenden om aangifte te doen bij huiselijk geweld. Voor het inzetten van hulp en behandeling moet ze zich tot haar huisarts wenden. Die kan overzien waar passende (crisis)hulp kan worden geboden. Wat jij zelf kunt doen is haar laten weten dat je er voor haar bent; psychische nood van anderen kan ons wel eens machteloos maken, omdat we denken niets te kunnen doen. Er gewoon zijn en een luisterend oor bieden, ook zonder met oplossingen te komen, is enorm belangrijk!

Vriendelijke groet,

Ralph kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 20 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

overige onderwerpen

Lees ook