Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Minder depressief na laatste manie

Vraag

Beste Ralph,

Na de heftige manische episode van vorig jaar lijkt de manie bij mij ineens op de voorgrond te staan. Dit na jaren van naar nu blijkt gemengde episodes en daarvoor veel meer de depressieve kant. Gelukkig kan ik de stemmingen nu goed in de hand houden door zelfregie en eindelijk de juiste diagnose en medicatie.

Voorheen gebruikte ik 20 jaar lang antipsychotica en antidepressiva. Ik blijf het erg vreemd vinden. Overigens wel prettig voor me dat ik me vaak zo goed voel, zonder daarna een noemenswaardige reactie van een dip te krijgen.

Kan dit verloop zo zijn veranderd door die heftige manische episode? Mijn man zegt soms dat het lijkt of de dijken zijn doorgebroken.

Antwoord

Beste A,

Het beloop van een bipolaire stoornis is soms erg onvoorspelbaar of onverklaarbaar. Kennelijk heb je na de laatste episode minder depressieve klachten. Ik kan niet zo het verband leggen met het feit dat de laatste episode een manie was. Wellicht speelt nog en rol dat je nu geen (!) antidepressiva meer gebruikt. Belangrijker is dat je je goed voelt en dat je met medicatie en andere maatregelen je stemming hanteerbaar en acceptabel kunt houden.

Ik wens je toe dat dat zo blijft.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook